We leggen met zijn allen heel wat zonnepanelen, zeker met de huidige elektriciteitsprijzen is dat verstandig. De meeste modellen zijn stevig en kunnen tegen een stootje, maar er kan uiteraard altijd wat voorvallen, denk maar aan een stevige storm of slagregen? Is het de moeite waard om je zonnepanelen te verzekeren? Wij vertellen je er wat meer over. 

 

Laten we beginnen met heel goed nieuws. Liggen de zonnepanelen op je eigen dak van je eigen woning, dan is er geen bijkomende verzekering voor je zonnepanelen nodig. Eventuele schade aan je zonnepanelen wordt immers gedekt door de verzekering van je woning. Heb je echter een huurwoning, gekoppeld aan een inboedelverzekering, dan informeer je je maar beter. Het kan dan best zijn dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en dat je een bijkomende verzekering dient af te sluiten. 

 

Let wel, het loont altijd de moeite om even te informeren. De meeste brandverzekeringen mogen dan wel de zonnepanelen dekken, soms is het optioneel. 

 

Verzekeren via je installateur 

 

Heel wat installateurs bieden je een complete all-in verzekering aan. Als je al verzekerd bent via je brandverzekering is dit dubbelop en dus nutteloos. Sowieso is het meestal voordeliger om met je eigen verzekeringsmakelaar te werken. 

 

Welke schade dekt je verzekering? 

 

Je brandverzekering dekt meestal de volgende schade aan je zonnepanelen: 

 

  • Stormschade
  • Sneeuw- en hagelschade
  • Een blikseminslag
  • Brandschade 

 

Bijkomend is er vaak een optie om je zonnepanelen te beschermen tegen diefstal, maar als ze op je eigen woning liggen is dit vaak minder nuttig. Beschik je over een aansprakelijkheidsverzekering voor je woning, dan is eventuele schade aan de buren en dergelijke ook gedekt.

Laat je zonnepanelen plaatsen, meld dit dan altijd aan je verzekeraar. Zo kunnen jullie samen eventueel even bespreken of er voldoende schade gedekt is. 

Zonnepanelen zijn verstandig

Met de huidige elektriciteitsprijzen zijn zonnepanelen zeker nog een verstandige investering, maar kijk er de verzekering ook even op na!