Of er nog een premie is voor zonnepanelen? Wees maar zeker! Hoewel de premies voor zonnepanelen sterk zijn teruggeschroefd vallen er nog wel premies te rapen. Energie vergelijken loont dat weten we allemaal, maar ook zonnepanelen vormen een verstandige investering. We zetten de zonnepanelen premies even voor je op een rijtje. 

Een premie voor zonnepanelen te bekomen via Fluvius

Wil je een premie voor zonnepanelen opstrijken, dan moet je passeren via netbeheerder Fluvius. Sinds 2015 reikt de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en gasmarkt (VREG) immers geen groenestroomcertificaten voor zonnepanelen meer uit. Een premie via Fluvius is nog wel mogelijk. 

Welke premie voor zonnepanelen kun je nog opstrijken? 

De premie voor zonnepanelen is begrensd tot 40% van de investeringskost (incl.BTW). De exacte premie hangt af van het vermogen van je zonnepanelen. Het maximumbedrag is wel gelimiteerd op 1.500 euro als je de zonnepanelen in 2022 in dienst neemt. Let wel, snel zijn is de boodschap want de komende jaren dalen de subsidiebedragen. 

Jaar indienstname

zonnepanelen

Zonnepanelen premie

(installatie tot max. 4 kWp)

Zonnepanelen premie

(van 4kWp tot 6 kWp)

2021 300 euro/kWp 150 euro/kWp
2022 300 euro/kWp 150 euro/kWp
2023 150 euro/kWp 75 euro/kWp
2024 75 euro/kWp 37,5 euro/kWp

Extraatje voor beschermde afnemers

Heb je recht op het sociaal tarief? Dan ligt je premie 20% hoger. Het totale bedrag is hier begrensd tot 48% van de investeringskost (incl.BTW).

De voorwaarden om de premie voor zonnepanelen te bekomen? 

Om in aanmerking te komen voor de premie zijn er wel een aantal voorwaarden: 

 • Je woning moet voor 31 december 2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de omgevingsvergunning moet meer dan 5 jaar geleden afgeleverd zijn. 
 • De zonnepanelen moeten op het dak liggen. 
 • De installatie werd na 1 januari 2021 in dienst genomen.
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkende installateur. 

Hoe vraag je de premie aan? 

Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd, dan moet je die melden bij Fluvius. Je krijgt dan een G-nummer. Dit nummer is het identificatienummer van je installatie. Met dit nummer kan je de premie aanvragen. Dit is wel enkel mogelijk als je over een digitale meter beschikt. 

Welke andere mogelijkheden zijn er nog? 

Hoewel het niet echt premies zijn voor zonnepanelen, geven we je graag nog enkele andere maatregelen mee: 

 • Beschik je over een digitale meter dan worden je netkosten berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Je krijgt een premie voor de energie die je op het net zet, maar die ligt lager dan de prijs die je betaalt. Hoe meer je zelf verbruikt, hoe interessanter. 
 • Retroactieve investeringspremie zonnepanelen (RAI)
  Heb je zonnepanelen en werd je getroffen door het afschaffen van de terugdraaiende teller, dan kan je deze premie aanvragen. Dit kan enkel als je kan aantonen dat je je investering niet kunt terugverdienen. De premie garandeert een rendement van 5% op een gemiddelde investering. Ook deze premie kan je aanvragen bij Fluvius. 
 • Sommige mensen komen ook in aanmerking voor een Energielening van de Vlaamse Overheid bij de aankoop van zonnepanelen. Behoor je tot een prioritaire doelgroep dan kan je een bedrag van maximaal 15.000 euro lenen op 10 jaar en dit zonder interest. Hiervoor kan je contact opnemen met het Energiehuis in jouw gemeente. 
 • Verlaagd BTW-tarief van 6% op zonnepanelen
  Is je woning ouder dan 10 jaar en wordt ze hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt, dan komt de plaatsing van zonnepanelen in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21%. 

 

Zo, hiermee heb je alvast een beknopt overzicht van de mogelijke premies voor zonnepanelen. In combinatie met energie vergelijken kan je dit een aardig bedrag doen besparen. Doe er je voordeel mee en zet een stap richting een duurzame toekomst.