Dure energieprijzen

Het goedkoopste gas en elektriciteit in België? Wij wijzen je de weg! Bij Tariefchecker houden we immers de vinger aan de pols, wat niet onbelangrijk is omdat de prijzen momenteel de pan uitswingen. De redenen van de hoge prijzen? We zetten even voor jou de belangrijkste factoren van de hoge energieprijzen op een rijtje. 

3 factoren zorgen voor hoge energieprijzen

Als je kijkt naar de hoge energieprijzen die op dit moment aangerekend worden, dan zijn daar een aantal factoren voor verantwoordelijk. Wij zetten de belangrijkste overzichtelijk op een rijtje: 

 

  • Het heropleven van de economie
    Corona heeft voor economische malaise gezorgd, maar de economie leefde veel sneller op dan verwacht. We komen uit een situatie van lage vraag, maar die is nu sterk aangetrokken. Op dit moment trekt de economie weer aan en boomt de vraag naar olie en gas. Dit zorgt voor hoge prijzen.
  • Stijgende CO2-prijzen
    Ook de prijzen voor de uitstoot van CO2 zijn stevig gestegen. Die zijn van ongeveer 25 euro per ton gestegen naar meer dan het dubbel op een jaar tijd. Het gaat hier om Europese heffingen die grootgebruikers van fossiele energie moeten betalen. Ook stroomleveranciers vallen hieronder en die rekenen de kosten door. Het doel is nobel, minder CO2-uitstoot, maar voorlopig wordt de kost nog wel doorgerekend op de consument.
  • Torenhoge petroleum- en steenkoolprijzen
    Ook deze twee prijzen pieken. Her en der zijn er toeleveringsproblemen wat de prijzen nog verder de hoogte in drijft. 

 

Tel deze 3 factoren samen en je komt tot de huidige situatie waarbij energie peperduur is en de overheid zelfs maatregelen neemt. Op zeer korte termijn lijkt er niet veel beterschap in zicht, hoewel de algemene teneur is dat op middellange termijn de prijzen wel weer zullen normaliseren. 

Vergelijken loont meer dan ooit 

Misschien is het vandaag dan ook wel belangrijker dan ooit om de weg te vinden naar het goedkoopste gas en elektriciteit in België. Daarvoor kun je rekenen op Tariefchecker. Dagelijks vergelijken we de energietarieven van alle energieleveranciers op de markt, waardoor je steeds voor de voordeligste partij kunt kiezen.