Een gebrek aan concurrentie, dat is al jaren het probleem op de Brusselse energiemarkt. Heel wat leveranciers laten Brussel links liggen of schorten er hun aanbod op. Sinds de liberalisering van de Brusselse energiemarkt in 2007 is er eigenlijk nooit een goed werkende markt geweest. Consumenten zijn hier de dupe van. 

 

Amper energieleveranciers op Brusselse energiemarkt 

 

Op dit moment zijn er amper 6 energieleveranciers op de Brusselse energiemarkt. Bovendien zijn er leveranciers die hun aanbod niet voor iedereen toegankelijk maken. Bij sommige moet je aandelen kopen, terwijl anderen een verplichte domiciliëring opleggen, etc. Ruim 90% van de Brusselse markt is dan ook in handen van Engie, Lampiris en Luminus. 

 

Energieleveranciers haken af

 

Deze maand haakten zowel Mega als Octa+ af. Deze energieleveranciers lieten weten hun aanbod tot en met oktober op te schorten. Voor bestaande klanten verandert er niet, maar de leveranciers willen wel een gesprek met de Brusselse regering en de energieregulator Brugel. Het strenge regelgevend kader op de Brusselse energiemarkt blijkt in de praktijk onwerkbaar. Energieleveranciers dragen als enige het financiële risico van wanbetaling en dat is een doorn in het oog. De wanbetaling nemen sinds de coronacrisis toe wat de kleinere leveranciers onder druk zet. 

 

Energietarieven vergelijken loont 

 

Deze situatie is niet nieuw op de Brusselse energiemarkt, maar de situatie verslechterd wel. Minder leveranciers betekent minder concurrentie wat leidt tot hogere prijzen. Daarnaast dreigen ook kwetsbare gezinnen zonder energie te vallen. Een duurzame oplossing is dan ook nodig. 

 

Vandaag zijn de energieprijzen hoger dan ooit en het vergelijken van energietarieven is dan ook ontzettend belangrijk. Vergelijk de energietarieven via Tariefchecker en bespaar tot honderden euro’s per jaar.