Energie vergelijken loont altijd, maar dat neemt niet weg dat het energiefactuur historisch hoog is. Er worden allerhande ideeën geopperd, maar veel merkt de gemiddelde consument daar niet van. N-VA lanceert nu een idee, om het overschot aan CO2-rechten in te zetten om de energiefactuur te drukken. Wat betekent dit en heeft het kans op slagen? 

 

De partij oppert om de overschotten aan emissierechten op Europees niveau te gebruiken om het factuur te drukken. De marktprijzen voor emissierechten liepen het voorbije jaar op tot meer dan 80 euro per ton. Dat is een verdubbeling met het jaar voordien. Dit komt omdat er heel wat rechten uit de markt werden gehaald. Dit was nodig omdat er te veel rechten in omloop waren en de prijs daalde. Op die manier was er geen trigger meer voor bedrijven om effectief iets aan het verbruik van hun fossiele brandstoffen te doen. Ondertussen is hier door de stijgende energieprijzen al lang geen sprake meer van. 

 

De N-Va wil nu meer CO2-emissierechten beschikbaar maken voor de markt en zo de prijzen doen dalen. Op die manier zou er immers minder moeten doorgerekend worden aan gezinnen en bedrijven. Omdat het om een Europees dossier gaat kan minister van Klimaat Zakia Khattabi niet meer doen dan het op tafel leggen. 

 

Minister Khattabi heeft echter al aangegeven het plan niet te steunen. Volgens de minister zorgt dit voor een negatief milieueffect en brengt het ook economisch weinig zoden aan de dijk. De prijzen worden volgens haar niet bepaald door het aantal rechten, maar door de toekomstige maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. 

 

Het lijkt dus weer een ballonnetje dat vruchteloos wordt opgelaten. Wat je wel zelf kan doen is energie vergelijken. Via Tariefchecker kun je alvast voor de voordeligste energieleverancier op de markt kiezen. Op die manier kan je tientallen euro’s besparen.