Energierfactuur narekenen

Elektriciteit en gas kosten nu een pak meer dan vorig? Het moment om van energiecontract te veranderen of zijn er addertjes? We bekijken het samen met jou! 

Waar je ongeveer een jaar geleden zo’n 388 euro betaalde voor een gemiddeld stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar, betaal je nu voor exact hetzelfde verbruik 512 euro, een stijging met 32%. Pittig! De prijs van de variabele energiecontracten steeg dan ook gemiddeld met zo’n 64%. Let wel, deze stijging is enkel van toepassing op wat je effectief betaalt voor energie, niet op de netkosten en belastingen. 

Kijken we naar gas, dan is de prijsstijging nog een heel stuk forser. De kostprijs van gas ligt vandaag zo’n 70% hoger dan een jaar geleden. Een variabel contract is nu gemiddeld 2,9 keer duurder dan vorig jaar. 

Rush op emissierechten zorgt voor hogere prijzen 

Akkoord, de prijzen vorig jaar waren door corona en het mindere verbruik door een slabakkende economie uitzonderlijk. Ondertussen heeft de economie zich stevig herpakt en is de vraag naar energie een stuk hoger. Dit zorgt ervoor dat de prijzen momenteel de pan uit swingen. Een andere trigger? De prijs van de CO₂-uitstootrechten. Die steeg sinds begin dit jaar met maar liefst 50%. Industriële bedrijven en energieproducten moeten deze rechten kopen voor de CO₂ die ze uitstoten. Het verstrengen van de klimaatdoelstellingen door Europa heeft voor een rush op de emissierechten gezorgd. 

Mensen met lopend vast energiecontract kunnen zaak doen 

Logischerwijs ga ook jij deze prijsstijging voelen in je energiecontract. Hoe hard? Dat hangt af van het soort contract dat je hebt. Bij een variabel contract zal de prijsstijging meteen merkbaar zijn. Met een vast contract zit je echter gebeiteld gedurende een vaste periode. De tarieven mogen dan meestal net iets hoger liggen, je koopt wel zekerheid en met de momenteel forse prijzen, kan het zijn dat je een zaak doet. Volgens de VREG heeft trouwens zo’n 71% van de Vlaamse gezinnen een vast contract voor elektriciteit en 64% voor gas. 

Kies momenteel voor een variabel energiecontract

Ga je dan zorgeloos de toekomst tegemoet met een vast energiecontract? Nee, want heel wat van die contracten lopen maar een jaar. En dan word je alsnog geconfronteerd met de marktprijzen. Wanneer je vorig jaar tijdens het dieptepunt van de energieprijzen een langlopend contract hebt afgesloten zit je wel goed. 

Wie vandaag een nieuwe energiecontract moet afsluiten, kiest het best voor een variabel contract. Als de prijzen dan dalen, geniet je er van mee.