Dure energieprijzen

In de nasleep van de eerste coronapiek daalden de energietarieven sterk. Vandaag zien we al een compleet herstel. Het is dus al lang niet zeker meer dat je minder betaalt dan voordien. Vergelijken loont dus zeker weer de moeite. 

 

Energietarieven weer even hoog als voor corona

 

Dik een jaar geleden stuikte als gevolg van de lockdown de energiemarkt in elkaar. De vraag naar olie, aardgas en elektriciteit stortte in elkaar, waardoor de energieprijzen een flink stuk lager gingen. Vandaag ligt dit alweer een tijdje achter de rug. De sterke prijsstijging van de uitstootrechten blijkt de voornaamste katalysator. Elektriciteitsproducenten moeten nu flink meer ophoesten voor de uitstoot per ton C02, wat zich vertaalt in de energierekening. Deze kosten zijn op een jaar tijd meer dan verdubbeld. Vandaag betaal je bij een vast energiecontract zo’n 100 euro meer dan een jaar voordien. Bij variabele contracten lopen de verschillen nog hoger op. 

Maar niet elektriciteit werd duurder, ook aardgas volgt. Deze toename ligt dan weer aan de lagere temperaturen die we lieten optekenen. April was zelfs de koudste april sinds 1986. 

 

Besparen op energietarieven blijft mogelijk

 

Wil dat zeggen dat je je moet neerleggen bij de stijgende prijzen? Nee hoor, besparen blijft ook nu mogelijk. Er is nog steeds een besparingspotentieel van zo’n 130 euro per jaar. Switch je vandaag dan zouden we niet meer gaan voor een vast energiecontract, gezien de gestegen prijzen, maar opteren voor een variabel contract. 

 

Vergelijk de energietarieven online 

 

Ben je al een aantal jaren klant bij een leverancier, vergelijk dan zeker eens via Tariefchecker. Het kost je helemaal niets en heel wat energieleveranciers worden er met elkaar vergeleken. Zo ben je zeker van het voordeligste energietarief. Ook over de overstap hoef je je geen zorgen te maken, die wordt volledig voor je geregeld.