De gasprijzen lopen momenteel stevig op. Bij een koude winter zou er bovendien wel eens te weinig gas kunnen zijn. Energieleveranciers vrezen alvast de nodige problemen.

Gas momenteel peperduur

Gas kost momenteel een fortuin en de aardgasprijzen zitten op recordhoogte. Vreemd omdat de zomer normalerwijze garant staat voor lagere gasprijzen. Een aantal factoren jaagt echter de gasprijs de hoogte in:

De Aziatische vraag is hoog, gezien de heropleving van de economie. Meer en meer tankers zetten dan ook koers naar Azië.
De voorraden in Europa slinken, omdat het merendeel van het gas naar Azië gaat.

Of er snel beterschap op komst is, is nog maar de vraag. Als we CO2-vrije energie willen zal de prijs van gas nog meer onder druk komen te staan. Her en der wordt gevreesd voor onrust, iedereen herinnert zich immers nog de gele hesjes in Frankrijk. Overal in Europa stijgen de energieprijzen.

Kerncentrales toch langer open?

Het spreekt voor zich dat de stijgende energieprijzen die discussie over het openhouden van de kerncentrales weer zal aanwakkeren. Gascentrales worden beschouwde als het alternatief wanneer duurzame technologieën ontoereikend blijken te zijn. De vraag is echter of gascentrales voor beperkt verbruik bij deze hoge gasprijzen rendabel gemaakt kunnen worden. Wat gaat het de gemeenschap kosten aan subsidies om gascentrales op zijn minst break-even te laten draaien.

Strenge winter maak gas nog duurder

De stijgende Europese emissierechten vormen een andere belangrijke factor, die zijn immers fors duurder geworden en moeten doorgerekend worden in de energiefactuur. De hoge energieprijzen beloven alvast pittige politieke discussies. Een strenge winter zal de prijs van gas en elektriciteit nog meer doen oplopen. Nieuwe contracten zullen fors duurder worden en energiearmoede steekt de kop op. Dat de energietransitie een fikse kostprijs gaat hebben staat buiten kijf maar tot nu toe is daar weinig aandacht aan besteed. Een eerlijke financiële oefening lijkt zich dan ook op te dringen.

Vergelijken loont ook nu

Zelf je energiefactuur en de kostprijs van je gas onder controle houden? Vergelijk je energiefactuur via Tariefchecker en zorgt dat je geen cent te veel betaald.