Kerncentrale Doel

De elektriciteitsleveranciers rekenen vandaag torenhoge prijzen aan, dat heb je vast al wel meegekregen. Die prijs drukken is niet evident. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou het openhouden van de twee jongste kerncentrales, alvast kunnen gebruikt worden om de energiefactuur voor de kwetsbaren en middenklassen te drukken. 

 

De jongste kerncentrales verlengen

 

De MR-voorzitter lanceerde recent het ballonnetje om de jongste twee kerncentrales open te houden. Daarmee gooit hij opnieuw olie op het vuur betreffende het debat over de kernuitstap. Volgens de voorzitter kan een nieuw mechanisme worden uitgewerkt als in 2022 moet worden bepaald hoe het verder gaat met het afromen van de nucleaire winsten. Het gaat dan over de zogenaamde nucleaire rente. Hij zou een concessie willen toekennen aan Doel 4 en Tihange 3, waarbij de overheid aanspraak kan maken op ongeveer 20 procent van de capaciteit. De opbrengst zou dan in een fonds tegen energiearmoede worden gestoken. 

 

Engie Electrabel zou er bij winnen 

 

Hoewel Engie Electrabel moet dan wel investeren in de kerncentrales, maar er zou voor hen ook een mooie opbrengst in zitten. Eerder heeft Engie echter al wel aangegeven dat ze kernenergie als een afgesloten hoofdstuk beschouwen. De kosten voor de productie zouden te hoog oplopen bij een verlenging, al betwist Bouchez dit. 

 

Goedkoper dan aardgascentrales

 

Voorlopig kan niemand de evolutie van de elektriciteitsprijzen correct inschatten. Als Engie Electrabel de centrales alsnog moeten openhouden, dan zullen ze ongetwijfeld een gegarandeerd rendement willen. Volgens Bouchez zouden ze er alvast hun broek niet aan scheuren. De MR-voorzitter geeft aan dat het verlengen van de nucleaire  optie niet meer zal kosten dan het bouwen en subsidiëren van de vervuilende gascentrales. 

 

Zelf alvast de kosten drukken

 

Wat er ook uit de bus komt, de prijzen bij de elektricteitsleveranciers zijn momenteel torenhoog. Toch loont vergelijken via Tariefchecker en overstappen nog altijd.