Betaal jij je ook blauw aan gas en elektriciteit? Switchen van energieleverancier kan een oplossing betekenen, maar ook structurele zaken kunnen je kosten doen dalen. Ga je aan de slag met een warmtepomp of isolatie dan vallen er ook nog heel wat subsidies te rapen. Wij zetten er even enkele voor je op een rijtje. 

Efficiëntere verwarmingsketel of warmtepomp 

Beschik je over een oude verwarmingsketel, dan kan het zeker de moeite lonen om deze te vervangen door een modernere ketel. Die heeft een hoger rendement en is dus een stuk zuiniger. Vaak kun je deze investering al op 7 jaar terugverdienen. Wil je nog een stapje verder gaan, dan valt een warmtepomp te overwegen. Een warmtepomp drukt niet enkel je energiefactuur, maar is ook goed voor het milieu. 

Afhankelijk van de warmtepomp die je in huis haalt kun je een subsidie tot 4.000 euro opstrijken. Deze premie is van toepassing op geothermische warmtepompen. Op nadere warmtepompen is de premie minder. Van 300 tot 1.500 euro. Vraag bij je leverancier om meer info. 

Extra isoleren

Met enkele kleine ingrepen, denk maar aan isolatiestrips, folie of geïsoleerde leidingen kan je al heel wat besparen. Dak- en muurisolatie kan ook. Dit is duurder maar heeft een veel grotere impact op je energieverbruik. 

Voor dakisolatie bedraagt de premie 4 euro/m2, vloerisolatie levert je 6 euro/m2 op. Voor muurisolatie is er een premie tussen de 5 euro/m2 en 15 euro/m2 voorzien afhankelijk van waar je isoleert. Het isoleren van je buitenmuur levert je 30 euro/m2 op. 

Hoogrendementsbeglazing 

Door te investeren in beglazing kun je tot maar liefst 40% minder warmte verloren laten gaan. Let bij de aankoop vooral op de isolatiewaarde. Hoe lager de U-waarde hoe meer je bespaart. 

Laat je deze beglazing door een erkende specialist plaatsen en is de U-waarde gelijk aan of kleiner dan 1,0 W/m²K, dan heb je recht op een premie van 16 euro/m2.

Zonne- of warmtepompboiler 

Je sanitair water verwarmen? Dat kan via een zonne- of warmtepompboiler. Zeker als je veel warm water verbruikt kan dit de moeite zijn. Voor een zonneboiler mag je rekenen op een premie van 550 euro/m2 per apertuuroppervlakte met een maximum van 2.750 euro per wooneenheid. Kies je voor een warmtepompboiler? Dan kan je een premie van 300 euro krijgen. 

Wil je dus een stapje verder gaan dan enkel het veranderen van energieleverancier en er nog een premie voor krijgen ook, bekijk dan zeker één van de bovenstaande mogelijkheden eens.