Het goedkoopste gas en elektriciteit vinden is vandaag de dag een kunst om te besparen, maar de voorschotten op je energiefactuur kunnen er alsnog stevig inhakken. Bij CD&V stellen ze alvast voor de voorschotten af te schaffen en met een maandelijkse energiefactuur te gaan werken. Je zou dan gaan betalen voor je reële verbruik, waardoor het systeem van de voorschotten op de schop gaat.

Enkel nog betalen voor effectief verbruik 

Je zou dus enkel nog gaan betalen voor je verbruik. Zo wil de partij situaties zoals bij het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier vermijden. Heel wat mensen hebben voorschotten betaald, maar zien deze nu waarschijnlijk in rook opgaan. Moesten ze enkel voor hun effectieve verbruik betaald hebben, dan stelde zich dit probleem niet.

Door de voorschotten speel je nu vaak bank voor de energieleveranciers, al komt het omgekeerde ook voor. Door maandelijks te betalen gaan de maandelijkse betalingen wel meer fluctueren, afhankelijk van het seizoen en de energieprijzen. CD&V streeft naar een vorm dat de klant kan kiezen welk systeem hij/zij verkiest: werken met voorschotten of meteen betalen voor het eigenlijke verbruik. Het systeem met de maandelijkse afrekeningen kan enkel werken in combinatie met een digitale teller. Tegen 2029 zouden alle gezinnen in België zo’n digitale teller moeten hebben.

Bijkomende stresstest voor energieleveranciers

Nog een bijkomend voorstel van CD&V is een stresstest voor energieleveranciers. Alle energieleveranciers de op de Vlaamse markt actief willen zijn, moeten de nodige financiële waarborgen kunnen voorleggen. zo kunnen faillissementen en gedupeerden vermeden worden. Heel wat leveranciers zouden het met de torenhoge groothandelsprijzen momenteel moeilijk hebben, wat voor veel miserie kan zorgen bij faillissement. Een stresstest zou dit moeten voorkomen.

Zelf in deze dure tijden zeker zijn van het goedkoopste gas en elektriciteit. Doe de vergelijking op Tariefchecker en kies voor de voordeligste energieleverancier op de markt.