Nadat eerder al de Vlaamse Energieleverancier failliet ging, zit nu ook Watz in zwaar weer. De energieleverancier diende bij de rechtbank een aanvraag in voor tijdelijke bescherming tegen schuldeisers. Ondertussen heeft de Vlaamse energieregulator VREG, netbeheerder Fluvius aangewezen als noodleverancier. Energie vergelijken is dus weer nodig. 

 

Naast het feit dat Fluvius nu instaat voor de zekerheid van de energielevering, kregen ze ook de toestemming om Watz de toegang te ontzeggen tot de Vlaamse distributienetten voor gas en elektriciteit. Dit omdat het bedrijf zijn contractuele verplichtingen niet meer nakomt. 

 

Fluvius als noodleverancier

 

Watz is nog niet failliet, maar heeft wel een procedure gestart voor een gerechtelijke reorganisatie. Dit leidt sowieso tot de opstart van een noodleveranciersregeling. Hiermee zijn de 22.000 elektriciteitsklanten en 12.000 gasklanten van Watz zeker van hun energie. Omdat Fluvius de nodige zekerheid biedt, hebben de klanten de tijd om uit te kijken naar een nieuwe energieleverancier. Dit kan overigens perfect via de tool van Tariefchecker, waarop de voordeligste energieleverancier gevonden kan worden. 

 

Wat houdt die noodprocedure in? 

 

De rol van noodleverancier is tijdelijk. Klanten moeten wel degelijk op zoek naar een nieuwe energieleverancier. Daar heb je als klant ook baat bij, want de tarieven van Fluvius liggen hoger dan die op de reguliere markt. Het loont om zo snel mogelijk voor een interessanter contract te opteren bij een commerciële leverancier, ook al zijn de energietarieven momenteel duur. Trouwens Fluvius mag maximaal 60 dagen als noodleverancier optreden. Sluit je voor 21 januari een contract af, dan kan je je commerciële leverancier vragen om de startdatum op 21 december 2021 vast te leggen. Stemt de energieleverancier in, dan volgt er geen noodfactuur van Fluvius. 

 

Watz nog niet failliet 

 

In een schrijven benadrukken ze bij Watz nog een dat het bedrijf niet failliet is en dat klanten hun voorschot niet kwijt zijn. De torenhoge energieprijzen en de voorschotten die betaald dienden te worden hebben Watz in de problemen gebracht. Dat het bedrijf bijzonder lage marges hanteerde, waardoor er geen buffer was, speelde een bijkomende rol.