Peperduur, een ander woord is er momenteel niet voor de elektriciteitsprijs en de prijs van aardgas. De grondstoffenhausse en de piek in CO2-uitstootrechten vormen hiervoor de voedingsbodem. De consument lijkt dan ook diep in de zakken te moeten gaan tasten de komende maanden. Vergelijken wordt misschien wel belangrijker dan ooit om de elektriciteitsprijs binnen de perken te houden. 

Met een piek van 72,63 euro/MWh gingen de elektriciteitsprijzen de afgelopen weken door het dak. Het is al meer dan 10 jaar geleden dat elektriciteit zo duur was. 

Twee redenen voor stijgende elektriciteitsprijs

Twee redenen liggen aan de basis van deze knotsgekke elektriciteitsprijzen: de CO2-prijzen en de grondstofprijzen die enorm zijn gestegen. Bedrijven die elektriciteit produceren moeten emissierechten indienen om hun vervuilende uitstoot te compenseren. Schaarste op deze markt en het feit dat grote partijen speculeren met de rechten, stuwen de prijs de hoogte in.

Maar niet enkel in België kijken we aan tegen torenhoge elektriciteitsprijzen, heel Europa is in hetzelfde bedje ziek. Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn zelfs nog duurder. Hier moet nog meer gecompenseerd worden door de brandstofmix. 

Aardgas moet niet onderdoen voor elektriciteit 

Trouwens niet enkel de elektriciteitsprijs scheert hoge toppen, de prijs voor aardgas moet er niet voor onderdoen. Ook hier zijn de prijzen de voorbije 10 jaar nooit zo hoog geweest. Toch vindt het aardgas gretig aftrek, want steenkool blijkt nog duurder te zijn. 

Tarieven vergelijken belangrijker dan ooit 

Op zeer korte termijn zullen er geen verschillen zijn op je energiefactuur, maar het spreekt voor zich dat de stijgende energieprijzen uiteindelijk doorberekend zullen worden op je energiefactuur. Vooral wie met een variabel energiecontract zit, dreigt dit te zullen voelen. Daarom dat het goed vergelijken van de energieprijzen misschien wel belangrijker is dan ooit. Goed vergelijken via Tariefchecker is de boodschap. Alsnog kun je kiezen voor de voordeligste energieleverancier en zo de meerkost binnen de perken te houden. Zelfs vandaag is het nog mogelijk te besparen op je energiefactuur.