Stopbord

Druk bezig met energie vergelijken omdat de prijzen de pan uit swingen. Dan zul je soms bovenop de energieprijs een vaste vergoeding zien opduiken. Dit is een zuiver administratieve kost die vaak bij het afsluiten of verlengen van een contract wordt aangerekend. Hoewel heel wat actoren pleiten om deze kost af te schaffen, ging de overheid hier recent maar gedeeltelijk op in.

Een verborgen verbrekingsvergoeding 

Afhankelijk van de energieleverancier komt deze kost ergens uit tussen de 0 en 100 euro per jaar. Vaak staat de kost in verhouding met het aantal dagen dat je op een jaar aangesloten bent. Aangezien deze vergoeding meestal integraal aan het begin van een contractjaar wordt aangerekend, betaal je sowieso al te veel als je ergens midden in het jaar overstapt. Eigenlijk gaat het hier dus om een verborgen verbrekingsvergoeding.

Wettelijk mogen energieleveranciers tijdens het eerste leveringsjaar een vaste vergoeding aanrekenen, maar vanaf jaar 2 gelden er striktere voorwaarden. Toch blijft er nog heel veel onduidelijk en tekenen partijen als Test Aankoop en de CREG bezwaar aan. Ook de Ombudsman voor Energie interpelleerde het Hof van Beroep al.

Kleine aanpassing in de vaste vergoeding 

Bij de recent goedgekeurde federale energiemaatregelen lag een aanpassing rond de vaste vergoeding op tafel. De federale regering verplicht de energieleveranciers nu om de vaste vergoeding voor variabele tarieven na de zesde maand van het contract pro rata het aantal leveringsdagen aan te rekenen.

Een mooie eerste stap, maar de vaste vergoeding voor vaste tarieven wordt niet aangepakt en de verstrenging voor variabele contracten blijft pas gelden na 6 maanden.

Vaste vergoeding blijft bij hoge energieprijzen gelijk 

Een geluk is wel dat de vaste vergoeding nu ook bij de hoge energieprijzen gelijk blijft. Het aandeel nu in een energiecontract is dus veel lager dan een 1,5 jaar geleden.

Ga je dus energie vergelijken op Tariefchecker, dan is dit zeker een factor om in het achterhoofd te houden. Het gaat met de hoge energieprijzen van het moment niet veel uitmaken, maar elke euro telt.