prijs van elektriciteit

De prijs van elektriciteit gaat door het dak. Dit hangt samen met de inflatie want die steeg in oktober met maar liefst 4,16 procent. Daarmee bereiken we het hoogste niveau sinds 2008. 

De prijs van elektriciteit en de sterk gestegen energieprijzen in het algemeen liggen aan de basis van deze inflatie. Energie kent momenteel een inflatie van maar liefst 30,86%. Daarmee weegt het sterk op de totale inflatie. In september bedroeg de inflatie nog 19,37%, in augustus 17,15%. 

 

De prijs van elektriciteit bijna 26% duurder

 

Elektriciteit werd het voorbije jaar ongeveer 26% duurder. De prijs van aardgas steeg zelfs 77,5% meer. Logisch dus dat heel wat gezinnen in de problemen komen en hun energiefactuur niet meer betaald krijgen. 

 

Mogelijke kernuitstap amper impact op de prijs van elektriciteit 

 

Heel wat mensen wijzen naar de mogelijke kernuitstap als een reden van de prijsstijging, maar een studie van de UGent toont aan dat die impact zeer beperkt is. De prijs van de elektriciteit gaat dus niet significant stijgen wanneer de kerncentrales effectief de deuren moesten sluiten. De prijsvorming van elektriciteit wordt immers bepaald door fossiele centrales in binnen- en buitenland. Er werden verschillende scenario’s uitgewerkt en een sterkere stijging van de elektriciteitsprijs dan 105 euro werd niet opgetekend. 

 

Niet enkel de prijs van elektriciteit duurder, ook tanken kost veel meer 

 

Je hebt het vast al gemerkt, niet enkel de prijs van elektriciteit werd fors duurder, ook aan de pomp betaal je je blauw. De prijsstijgingen komen er omdat de vraag naar olieproducten internationaal aantrekt door de relance na corona en het kartel van olieproducerende landen OPEC vasthoudt aan productiebeperkingen. Een snelle daling lijkt er niet onmiddellijk in te zitten. 

 

Druk de elektriciteitsprijs 

 

Moet je je dan maar neerleggen bij de hoge prijs van elektriciteit? Nee, vergelijken kan altijd. Via Tariefchecker kun je zowat alle energieleveranciers op de Belgische markt vergelijken en makkelijk kiezen voor de voordeligste oplossing. Zeker nu de prijzen torenhoog zijn.