Terwijl we allemaal zoeken naar de goedkoopste energieleveranciers 2022, heeft de regering ook een besluit genomen. De kerncentrales worden gesloten, hoewel er tot half maart een plan B is. Zijn er niet genoeg vergunde gascentrales, dan is een verlenging van kernenergie toch een piste. 

 

De richting is dus duidelijk aangegeven, maar in steen gebeiteld is de kernuitstap niet. Een volledige kernuitstap blijft het uitgangspunt, maar daarvoor wordt er gerekend op nog te bouwen gascentrales. Tot 15 maart krijgt Engie nu de kans om de vergunning voor de centrale in Vilvoorde binnen te halen. Lukt dat niet, dan komt er een nieuwe veiling, waarbij eerdere deelnemers hun voorstel opnieuw kunnen bevestigen. Tot dan, wordt plan B, het openhouden van twee jongste kernreactoren niet helemaal opgeborgen. Meer nog de FANC werd gevraagd een rapport te maken om te bekijken welke stappen er gezet dienen te worden om de verlening te bewerkstelligen. 

 

Op 18 maart wordt de knoop definitief doorgehakt. Is er tegen dan voldoende bevoorradingszekerheid, dan wordt de stekker uit plan B getrokken. Als die er niet voldoende is, dan wordt er verder gewerkt op piste B en eventueel nog andere pistes. Ondertussen heeft Engie, die de kerncentrales uitbaat, al meermaals aangegeven dat het niet bereid is de kerncentrales langer op te houden. 

 

Het plan werd al onmiddellijk in vraag gesteld. De deadline van midden maart is wel heel krap voor Engie om een nieuwe vergunning te krijgen en het is nog maar de vraag indien dit niet lukt of er andere gascentrales gebouwd kunnen worden. Premier De Croo legt dan ook de nadruk op het feit dat België ook onderzoek gaat doen naar nieuwe, kleine kerncentrales, waar ze in Nederland en Frankrijk al mee bezig zijn. Voorlopig blijft de wet op de kernuitstap van 2033 wel geldig. Deze wet verhinder toekomstige kerncentrales. 

 

Op de achtergrond speelt bovendien het feit dat de energieprijzen momenteel bijzonder hoog zijn voor zowel gezinnen als bedrijven. De politiek probeert deze prijzen wet te drukken door het nettarief te verlagen, maar dit is al bij al een druppel op een hete plaat. Daarom loont het de moeite om te zoeken naar de goedkoopste energieleveranciers 2022, iets waar we je bij Tariefchecker probleemloos en snel bij kunnen helpen. Wij garanderen je het voordeligste energietarief op de markt, ongeacht wat de toekomst brengt.