Slimme meter

Meer dan het dubbele, dat is wat er op de groothandelsmarkt nu wordt neergeteld voor aardgas in vergelijking met januari van dit jaar. En nee, beterschap is er niet onmiddellijk in zicht. Verwarm je op aardgas? Dan mag je je aan een fiks hogere factuur verwachten. Ook de energieprijzen pieken trouwens. 

 

Heel wat redenen die stijgende aardgasprijs verklaren

 

De redenen van deze enorme opstoot? De Europese voorraden werden niet genoeg aangevuld voor de komende winter, het aanbod in Rusland en Noorwegen ligt lager dan normaal en ook de aanvoer van lng per schip blijft achter. Daar komt nog bovenop dat onze economie in een rotvaart herstelt na corona, waardoor de vraag naar grondstoffen groot is. Al deze factoren samen zorgen voor een abnormaal hoge prijs van aardgas en reken maar dat je dit zult voelen in je energiefactuur. De vraag is nog maar of de situatie ook terug ‘normaal’ wordt. Specialisten spreken van potentiële tekorten, zeker als deze winter kouder wordt dan normaal. 

 

Door het dure gas draaien oude steenkoolcentrales overuren, maar ook dit wordt al snel duur want ze moeten dure emissierechten aankopen, waardoor we niet minder, maar meer CO2 aan het uitstoten zijn. De wereld op zijn kop. 

 

Aardgasprijs ook in ons land een pak duurder

 

Ook in ons land valt dat te merken aan de energiefactuur die voor gezinnen de hoogte in schiet. Voor aardgas is de prijs in augustus gestegen tot gemiddeld 1.600 euro op jaarbasis. Vlaanderen klokt af op 1.488 euro, terwijl dit twee jaar geleden nog maar 1.031 euro was. De prijzen staan zo op hun hoogst sinds 2012. 

 

Hoe je wapenen tegen hoge aardgasprijzen? 

 

Gezinnen met een lopen variabel gascontract zijn het grootste slachtoffer, toch sluiten ze bij het vernieuwen maar beter terug een variabele formule af, zeggen specialisten. Gezinnen zullen per jaar toch al snel enkele honderden euro’s meer betalen dan vorig jaar. Geniet je momenteel van een vast contract, dan voel je de prijsstijging niet gedurende de contractperiode en dan is nu meer dan waarschijnlijk een voordeel. Voor gezinnen met een variabel contract zit er niet anders op dan meer te betalen, al kan het optrekken van de voorschotfacturen de uiteindelijke pijn wat verzachten. 

 

Voor mensen met een vast contract die de pech hebben dat het contract binnenkort afloopt, wordt aangeraden om nu toch over te stappen op een variabel contract. Daarbij wordt gespeculeerd op een verlaging van de prijzen in de nabije toekomst. 

 

Vergelijk de aardgasprijzen op Tariefchecker

 

Op tariefchecker.be kun je de tarieven van zowat alle energieleveranciers en hun energieformules vergelijken. Zo selecteer je meteen de meest voordelige optie.