Windmolens groene energie

Je wordt om de oren geslagen met de termen groene energie en groene stroom, maar wat is dat nu eigenlijk? We hebben in elk geval nog een serieuze inhaalbeweging te maken. Op HLN.be vonden we alvast de meest gestelde vragen over groene energie. Hierbij alvast een korte samenvatting.

1. Wat is het verschil tussen grijze en groene stroom ?

Groene energie is afkomstig van natuurlijke en onuitputtelijke bronnen, terwijl grijze energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Denk bij het eerste aan wind- en zonne-energie en bij het tweede aan kernenergie, aardgas en aardolie. Grijze energie is een stuk schadelijker voor onze omgeving. Bij kernenergie is voornamelijk het radioactieve afval het probleem.

2. Hoe houd je ze uit elkaar?

Bij het verbruiken merk je niets, maar energieleveranciers moeten de herkomst wel staven. Hiervoor zijn er de garanties van oorsprong. Zo kun je bij elke energieleverancier opvragen of ze met groene energie werken.

3. Is groene stroom in België Belgisch?

Nee, die garantie heb je niet. Tegen 2020 is de ambitie 13% groene energie, maar een inhaalbeweging is nodig. Vandaag wordt het meeste van de groene energie dan ook nog ingevoerd. Via de herkomstvergelijker op de site van de Vreg kun je opzoeken waar onze groene energie gehaald wordt.

4. Is groene stroom duurder?

Het opwekken van deze energie is vaak duurder, maar dat merk je amper op je energiefactuur. Enkele vergelijkingen tonen aan dat de verschillen amper enkele euro’s bedragen. Kiezen voor groene energie heeft dus geen financiële consequenties.

5. Hoe weet je of je een groene energiecontract hebt?

Via de Groencheck van de VREG kun je dit controleren. Wil je wat meer onderbouwing, dan raden wij aan de Greenpeace Groenscore te hanteren. Je kan de leveranciers filteren op de groenscore.

De voordeligste groene energie?

Ben je op zoek naar de voordeligste groene energie? Via de online energievergelijker van Tariefchecker kun je ook selecteren op groene energie. Zo bespaar je niet enkel geld uit, je kiest nog heel toekomstgericht je energieleverancier ook.