hoge afrekening energiefactuur

Maandelijks betaal je een vast bedrag en een keer per jaar komt er een ‘afrekening’. Waarom is dat bedrag soms zo hoog en vooral, hoe kan je dat vermijden?

 

12 voorschotfacturen en een jaarlijkse afrekening

 

Laat ons beginnen bij het begin: waarom hebben we (in principe) 12 voorschotfacturen en een afrekening per jaar?

 

1 keer per jaar wordt de meterstand opgenomen door de netbeheerder. Die geeft je verbruik door aan de energieleverancier en die kan daarmee bepalen hoeveel je moet betalen voor de ganse periode sinds je laatste afrekening. Omdat die energiefactuur groot kan zijn om in 1 keer te betalen, wordt gewerkt met voorschotfacturen. Je afrekening is het verschil tussen je energiefactuur en de voorschotten sinds de laatste afrekening.

 

Voorbeeld: stel je kreeg je laatste afrekening 12 maanden geleden, je betaalt 100 euro per maand voorschotfactuur en je werkelijke energiefactuur is 1500 euro, dan is je afrekening: 1500 – 12×100 = 300 euro. In dit voorbeeld zou je dus een (hoge) afrekening van 300 euro krijgen.

 

Een hoge afrekening betekent dat je voorschot te laag was. Hieronder geef ik de parameters mee waar een energieleverancier rekening mee moet houden bij het maken van de schatting, en waar jij eventueel mee kan helpen.

 

Je energieverbruik

 

Een energiefactuur is het product van wat je verbruikt en de prijs:

 

verbruik x ( energieprijs + netkosten) = energiefactuur

 

Je voorschotbedrag wordt dus geschat als:

 

geschat verbruik x (geschatte energieprijs + geschatte netkosten) = jaarlijks voorschotbedrag

 

Het is logisch dat als je verbruik te laag wordt ingeschat, je voorschotbedrag ook te laag zal worden ingeschat.

 

Je verbruik wordt geschat op basis van de ‘EAV’ (Estimated Annual Volume). Op basis van de afgelopen 3 jaar geeft de netbeheerder een schatting van het volume aan de leverancier. Op die manier geraakt de historiek niet verloren bij een leverancierswissel bijvoorbeeld, maar geheel feilloos is het systeem ook niet…

 

Typische scenario’s waarin de schatting van het volume fout loopt:

 

  • Bij een verhuis: stel jij bent een gezin van 4 personen dat een woning betrekt waar vroeger maar 1 persoon in leefde. Uiteraard zal dat verbruik hoger liggen, maar dat weet de netbeheerder niet. Hij zal daar dus geen rekening mee houden bij de schatting van het volume
  • Een strenge winter: je verbruikt van de laatste drie jaren wordt door de netbeheerder genormaliseerd door middel van graaddagen om milde of strenge winters uit het verleden juist in te schatten, maar dat garandeert niet dat er volgend jaar geen strenge winter zal zijn. Vooral voor het gas-gedeelte van je energiefactuur kan een strenge winter een hoge afrekening betekenen
  • Aanpassing van je woning (je hebt bvb na-isolatie of zonnepanelen geplaatst). Hier is het eerder andersom: als je je woning isoleert, je zonnepanelen plaatst of dat je dochter die steeds een half uur onder de douche stond nu op kot zit, kan je verbruik aanzienlijk dalen. Een verbruik en dus voorschotbedrag dat overschat is betekent ook een hoge afrekening, maar deze keer in je voordeel: je krijg dat geld terug van de energieleverancier.

 

Je begrijpt dat ik zo wel nog even kan doorgaan met het aanhalen van voorbeelden zoals het gebruik van een elektrische wagen, de installatie van een zwembad, de vervanging van een ketel enzoverder. Vandaar de eerste en belangrijkste tip:

 

TIP 1: als je vermoed dat het verbruik van komend jaar aanzienlijk anders zal zijn dan het verbruik van de afgelopen jaren, contacteer dan je leverancier en bespreek een aanpassing van je voorschotbedrag met hem op basis van een ander verbruik. Het is in ieders belang de voorschotfacturen zo correct mogelijk te schatten, dus de leverancier zal je helpen je verbruik zo correct mogelijk te schatten.

 

De energieprijs

 

De energieprijs is het gemakkelijkst te schatten voor de energieleverancier. Bij een vaste prijs ligt hij gewoon vast, bij een variabel tarief kan hij daar een redelijke inschatting voor maken. Jammer genoeg is de energiekost slechts 40 à 60% op een totale energiefactuur, dus een garantie voor lage afrekeningen is dit ook niet…

 

De taxen en de netkosten

 

De andere 60 à 40% van de energiefactuur zijn de netkosten en de taxen, en ook die kan de energieleverancier niet correct schatten, want de energieleverancier bepaalt die niet. De netbeheerders bepalen die en doen dat pas in het begin van het kalenderjaar. Stel dus dat jij in november klant wordt bij leverancier X die op dat ogenblik enkel de nettarieven kent van dat jaar, maar dat wel het overgrote deel van je belevering zal gebeuren het jaar daarop aan netkosten die vandaag nog onbekend zijn. Grossomodo stijgen de netkosten wel met 10% elk jaar, maar doordat in 2013 en 2014 onze politici de netkosten bevroren is het maar zeer de vraag hoe betrouwbaar dat nog is voor de komende jaren.

 

Ook een wijziging van de BTW op elektriciteit – in het voordeel van de consument weliswaar – is iets waar de energieleverancier op voorhand geen rekening mee kan houden.

 

Conclusie: een hoge afrekening betekent dat de energiefactuur hoger is als oorspronkelijk geschat en dus de voorschotfacturen eigenlijk te laag werden. Hoge facturen zijn uiteraard nooit leuk, maar het betekent eigenlijk ook dat je al die tijd ervoor te weinig hebt betaald. Dat dan weer wel…

 

Maar toch, je begrijpt dat als het volume een beetje onderschat werd, het een strenge winter is met dure variabele prijzen en de netkosten meer stijgen dan verwacht het wel eens kan gebeuren dat een energiefactuur aanzienlijk hoger uitdraait dan het geschatte voorschotbedrag wat leidt tot een hoge afrekening. Hoewel het helemaal niet leuk is kan de energieleverancier daar doorgaans weinig aan doen maar het brengt ons wel tot de volgende tip:

 

TIP 2: als het voorschotbedrag van je energiefactuur je wat aan de lage kant lijkt te zijn, laat het dan omhoog trekken. Dat kan dan betekenen dat je gedurende het jaar een beetje teveel voorbetaalt, maar zo krijg je geen hoge afrekeningen, integendeel, zo krijg je geld terug op het einde van het jaar.

 

Een bijzonder scenario doet zich voor bij een leverancierswissel die niet ongeveer samenvalt met de meteropname: daar kan het seizoenseffect een belangrijke rol spelen. Meer daarover lees je in dit artikel.

 

In dit artikel lees je wat je best als referentie kunt nemen als je een afrekening hebt gekregen en je je tarieven wil checken.