Verhuis je? Vergeet de meters niet over te dragen!

 

De drie Belgische regulatoren hebben 1 gezamenlijk overdrachtsformulier ontwikkeld dat je zowel voor je oude als voor je nieuwe woning moet invullen.

 

Klik om het overdrachtsdocument te downloaden.

 

Dit overdrachtsdocument wordt door alle energieleveranciers aanvaard, en stelt niet veel meer voor dan de meterstand bij de overdracht en een handtekening van de oude en de nieuwe bewoner.

 

 

Wanneer de verhuisfiche (via de energieleverancier) bij de netbeheerder terechtkomt kan de oude leverancier zijn slotfactuur opstellen. Je hebt namelijk een aantal voorschotten betaald, en die moeten afgerekend worden met de werkelijke kost. Op die manier ben je als oude bewoner zeker dat je geen verbruik meer betaalt van de nieuwe bewoner, en ben je als nieuwe bewoner ook zeker dat er geen openstaande facturen meer zijn van de oude bewoner die de leverancier op jou zou willen verhalen.

 

Het invullen en ondertekenen door beide partijen van het overdrachtsdocument is dus belangrijk om eventuele discussies te vermijden in de toekomst.

 

OPGEPAST: de overdrachtsfiche bepaalt helemaal niets over de nieuw te kiezen energieleverancier op je nieuwe adres. Dat adres is louter voor communicatie belangrijk.

 

Hoe lees ik mijn meterstanden?

 

De meterstanden kan je enkel op je elektriciteits- of gasmeter zelf aflezen. Het zijn de ronddraaiende cijfertjes, uitgedrukt in kWh voor elektriciteit en uitgedrukt in m³ (kubieke meter) voor aardgas.

 

Ook de meternummer moet je op de meter zelf zoeken. De EAN-code daarentegen staat op de factuur.

 

Voorbeeld van een enkelvoudige elektriciteitsmeter

 

 

Voorbeeld van een dubbelvoudige elektriciteitsmeter (dag/nacht)

 

 

Voorbeeld aardgasmeter (altijd herkenbaar aan de gele aansluiting!)

 

 

Zoals eerder aangehaald: meterstanden vind je enkel op je meter terug. EAN-codes vind je enkel op je factuur terug. Als je dus in een gebouw bent met verschillende meters en er is niet aangeduid welke meter welke EAN-code is, neem er dan een afrekeningsfactuur bij. Daarop staan de vorige meterstanden met zowel de EAN-code als de meternummer.

 

Voor je nieuwe woning: Kies direct de goedkoopste energieleverancier!

 

Je hebt het recht om je leveringscontract van je oude woning mee te nemen naar je nieuwe woning, maar tenzij je daar een uitzonderlijk goedkoop tarief voor de komende paar jaren hebt is het vaak veel interessanter om je als nieuwe klant aan te dienen bij een andere leverancier en er de welkomstkortingen mee te pikken. Als je weet dat dit regelmatig tot wel 15% op het totale energiebudget bedragen, dan begrijp je dat dat enorm interessant kan zijn!

 

Een overzicht van de goedkoopste energieleveranciers vind je hier:

 

 

Op onze uitgebreide energievergelijker kan je terecht als je een gedetailleerde vergelijking wil maken.

 

Geef de overdrachtsfiche ook door aan je oude leverancier.

 

Nadat de meterstanden genoteerd zijn op de overdrachtsfiche zorg je best zelf dat ze terechtkomen bij de energieleverancier. Een mailtje met de fiche – door beide partijen getekend – naar de leverancier is daarvoor voldoende.

 

De leverancier van je oude woning zal waarschijnlijk proberen je te houden als klant. Laat je echter niet van de wijs brengen, als nieuwe klant krijg je vaak elders (veel) betere voorwaarden. Het is vooral belangrijk dat hij je nieuwe adres kent voor je slotfactuur, en de meterstanden als de nieuwe bewoner ze niet zou doorgeven.

 

Wie moet de verhuis regelen? Oude of nieuwe bewoner? Eigenaar of huurder?

 

Logischerwijs is diegene die in de nieuwe woning gaat degene die ook een nieuwe energieleverancier kiest, en dus de meterstanden zal doorgeven aan de nieuwe leverancier. Op zijn beurt geeft de leverancier dat door aan de netbeheerder, en zo komt het dan terecht bij de leverancier van de oude bewoner. Toch is het veiliger om zelf – ook al vertrek je uit de woning – je nieuwe adres door te geven aan de oude leverancier voor de slotfactuur. In een moeite kun je dan ook de meterstanden doorgeven, en dan ben je zeker dat het (correct) gebeurd is.

 

Tussen eigenaar en huurder gaat het als volgt: de partij die het energiecontract beheert moet het ook de verhuis doorgeven aan de leverancier. Als je dus energiefacturen krijgt op jouw naam, moet jij de verhuis ook doorgeven.

 

Scenario’s waar je het energiecontract zelf niet beheert zijn meestal gebouwen met gemeenschappelijke verwarming of elektriciteitsaansluiting, of ‘all-in’ huurprijzen.

 

Wanneer moet ik de overdracht in orde brengen?

 

Het invullen van het document zelf doe je best op de dag dat de plaatsbeschrijving gebeurt en de sleutels worden overgedragen. Dat geldt zowel voor je oude als je nieuwe woonplaats.

 

Je hebt daarna tot 3 weken de tijd om je nieuwe energieleverancier te kiezen en de meterstanden aan hem te bezorgen.

 

Tot dan kan je verhuis die retro-actief geadministreerd worden. Haal je die deadline niet, dan zijn de meterstanden nog steeds belangrijk voor de slotfactuur van de oude bewoner, maar dan zal je zelf eerst nog een tijdje door de energieleverancier van de oude bewoner beleverd worden, aan zijn tarieven. Je kan dan een nieuwe leverancier kiezen volgens het scenario ‘gewone overstap’ wat betekent dat je minstens 1 maand opzegtermijn moet respecteren.

 

Hoe moet ik de energieleverancier voor mijn nieuwe woning regelen?

 

In ons registratieformulier kan je in de 2e stap het scenario kiezen.

 

Het betreft hier de ‘verhuis’:

 

printscreen registratieformulier overdracht verhuis nieuwe energieleverancier regelen

 

detail printscreen overdracht verhuis nieuwe woning energieleverancierdetails printscreen registratieformulier energieleverancier nieuwe woning verhuis overdracht meterstanden

 

Als je de meterstanden al kent kan je ze in de volgende stap (stap 3 – aansluitingen) opgeven. Ken je ze niet, dan zal de leverancier je later contacteren om ze op te vragen.

 

overdracht verhuis regelen meterstanden ingeven registratieformulier nieuwe energieleverancier

 

Conclusie: welke stappen moet ik ondernemen wanneer ik verhuis?

 

  1. bij het betrekken van je nieuwe woning: overdrachtsfiche opstellen op je nieuwe adres met de oude bewoner
  2. binnen 3 weken na je verhuis de goedkoopste energieleverancier kiezen
  3. het scenario ‘verhuis’ aanduiden en meterstanden opgeven
  4. bij het verlaten van je oude woning: overdrachtsfiche opstellen op je oude adres met de nieuwe bewoner
  5. mailtje sturen naar je oude leverancier met de overdrachtsfiche in bijlage

 

PS: je kan ook al voor je verhuis een nieuwe energieleverancier kiezen, en na de overdracht de meterstanden doorgeven.

 

 

 

Goede verhuis gewenst!