In België bestaan 5 metertypes: 1 voor aardgas en 4 voor elektriciteit:

 • enkelvoudige of normale teller
 • dubbelvoudige of dag/nacht teller
 • enkelvoudige + exclusief nacht
 • dubbelvoudige + exclusief nacht

Hieronder ontdek je hoe je je metertype precies kan herkennen. Om correct te vergelijken met je zowel het meterytpe als een goede inschatting van je energieverbruik kennen.

Enkelvoudige en dubbelvoudige elektriciteitsmeters

Op uitzondering van een 2-tal procent (die we hieronder aanhalen) hebben alle Belgische gezinnen ofwel een dag/nacht meter, ofwel een ‘gewone’ meter.

Je metertype afleiden uit de energiefactuur

Je kan natuurlijk in de kelder gaan kijken (zie afbeeldingen hieronder), maar in principe is een afrekeningsfactuur meer als voldoende: Als je elektriciteitsafrekening spreekt over nachturen, stille uren of daluren heb je een tweevoudige meter. Anders heb je een enkelvoudige.

Je metertype afleiden uit je meter in de kelder

Op de meter vinden we altijd het meternummer terug (8 cijfers), het of de registers (6 tellertjes voor de komma, eentje na de komma), de meeteenheid (kWh) en de effectieve meetschijf. In de afbeelding hieronder staat de meetschijf vlak boven het meternummer. Als je elektriciteit verbruikt zie je die ook effectief ronddraaien.
Een gewone of enkelvoudige meter heeft maar 1 register, en kent dus ook maar 1 tarief. Een enkelvoudige meter ziet er als volgt uit:

Een tweevoudige meter, of een dubbele meter, of een dag/nacht meter heeft twee registers: tussen 7u ’s morgens en 10u ’s avonds op weekdagen draait het dagregister. Daarbuiten (dus ’s nachts, in de weekends en tijdens feestdagen) draaien de nachtregisters. Dat is interessant omdat het nachttarief aanzienlijk (30 à 40%) goedkoper is dan het dagtarief. Wie dus zware verbruikers heeft zoals een wasmachine, of een afwasmachine laat die dus best ’s nachts of tijdens de weekend draaien.

Een tweevoudige meter ziet er bijvoorbeeld als volgt uit, en is herkenbaar aan de twee registers:

 

Een tweevoudige meter is vooral interessant als je meer energie verbruikt in de nachturen dan in de daguren. Is dat niet het geval is je gemiddelde prijs hoger dan een enkelvoudige.

Exclusiefnacht elektriciteitsmeters

In de periode dat huizen elektrisch werden verwarmd werd soms bovenop een hoofdteller ook een exclusief nacht teller geplaatst. Zoals de naam doet vermoeden draait die enkel ’s nachts en in de weekends, en werd die gebruikt om een vat water op te warmen dat vervolgens gedurende de dag gebruikt werd voor de verwarming van de woning.

Tegenwoordig is deze uiterst onefficiënte verwarmingstechniek zo goed als verdwenen. Slechts een tweetal procent van de Belgische gezinnen hebben nog zo’n metertype thuis staan.

Soms is de exclusief-nachtmeter geïntegreerd in dezelfde meterkast als de hoofdmeter, en soms is het een afzonderlijke meter. Het kan dus zijn dat de meter een eigen EAN-code heeft of dezelfde als de hoofdmeter. Dit is belangrijk wanneer je een nieuw contract wil tekenen voor je meters.

Er zijn er zo weinig van dat we er geen foto’s van vonden, dus als je in de kelder een exclusief nacht meter hebt staan, aarzel niet er ons een foto van te bezorgen.

Terugdraaiende tellers

Terugdraaiende tellers zijn geen bijzondere meters, maar zijn de meters zoals hierboven beschreven die aangesloten zijn op bijvoorbeeld zonnepanelen. In normale omstandigheden vloeit er steeds stroom van het net naar de woning, maar in het geval dat de woning zelf meer elektriciteit produceert dan het nodig heeft vloeit de stroom terug naar het net en draait de teller dus achterwaarts. De pijl op de afbeeldingen hierboven toont de normale draaizin van de schijf.

Je hebt dus 4 metertypes voor elektriciteitsmeters, waarvan de laatste 2 nog zelden voorkomen:

 1. enkelvoudige meter
 2. dubbelvoudige meter (of dag/nachtteller)
 3. enkelvoudige meter + exclusief nachtmeter
 4. dubbelvoudige meter + exclusief nachtmeter

Aardgasmeters

Er bestaat maar 1 type aardgasmeters. Hier zal dus altijd maar 1 register te zien zijn.

Aardgasmeters zijn gemakkelijk te onderscheiden van elektriciteitsmeters omdat ze niet alleen vaak groter zijn, maar vooral omdat er een gele buis op aangesloten zit. Dat is de aanvoer van de aardgas, die zijn altijd in het geel geschilderd.

Ook wordt aardgas in m³ (kubieke meter) aangeduid, en met 3 cijfers na de komma.

 

Aardgascontracten en -tarieven worden niet in kubieke meter (m³) maar in kilowattuur (kWh) uitgedrukt. Dat betekent dat je je verbruik moet omrekenen. Daarvoor wordt de ‘Calorische Bovenwaarde’ (CBW) gebruikt, en die is afhankelijk van waar je woont. Doorgaans varieert die tussen 9 en 11 kWh/m³.

Je factuur zal in principe zowel het verbruik in m³ als het omgerekende verbruik in kWh vermelden, maar als je die niet bij de hand hebt, kun je best met CBW = 10 kWh/m³ werken.

Dat betekent concreet dat 1000 m³ gas gelijk is aan 10.000 kWh gas.

Niet jaargelezen meters

Dit overzicht beperkt zich tot jaargelezen energiemeters. Dat betekent concreet dat er 1 keer per jaar iemand van de netbeheerder in jouw kelder komt kijken hoeveel de meterstand is. Die geeft die door via het platform van de netbeheerders aan jouw energieleverancier, en die maakt op zijn beurt gebruik van de meterstanden om jouw afrekening op te maken.

Je begrijpt echter dat dat niet zeer nauwkeurig is (maar 1 meetpunt per jaar) en relatief arbeidsintensief (die persoon moet vaak 2-3 keer langskomen eer er iemand thuis is). Daarom bestaan er ook MMR (Monthly Meter Reading) en AMR (Automatic Meter Reading). Bij de MMR komt iemand van de netbeheerder 1 keer per maand in plaats van 1 keer per jaar langs. Bij de AMR wordt de data automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder en hoeft er niemand meer langs te komen.

In het geval van aardgas gebeurt dat om het uur, in het geval van elektriciteit om het kwartier. Deze meters worden enkel gebruikt vanaf een zeker volume en zijn typisch voor grotere verbruikers. Uitzondering hierop zijn PV-installaties met een omvormer van meer dan 10 kW, of mensen met een slimme meter. Want dat zijn in wezen AMR’s.

AMR’s zijn per definitie dubbelvoudige tellers, MMR kunnen zowel enkelvoudig als dubbelvoudig zijn.

Bespaar nu op jouw gas- en elektriciteitstarieven

Tariefchecker is een onafhankelijke, gratis vergelijker van gas- en elektriciteitstarieven, met een laagste-prijs garantie én een Win 4 Life kraslot voor al wie via Tariefchecker overstapt. Daarenboven blijven we jouw tarieven opvolgen en laten we het tijdig weten wanneer het tijd is om over te schakelen. Start nu de vergelijking, bespaar honderden euro’s op een paar minuten tijd en wij zorgen dat je vanaf nu altijd goed zit.

Een gedachte over “Welke metertypes bestaan er, en hoe herken je ze?”

 1. Ik heb in een appartement gewoond met een exclusief nachtmeter (accumulatie kachels). Graag had ik geweten of deze meters geen kommagetal hebben? Het is een oude meterkast en het laatste getal stond, denk ik, toen nog niet in het rood aangeduid. Maar is er niet altijd een komma? Fluvius beweerd dat er op die meter geen kommagetal is, dat zou betekenen dat het verbruik van die exclusief nacht het 5-voudige is van die van de dag meter! En dat terwijl die kachels nauwelijks hebben aangestaan.
  Heb enkel een nogal wazige foto omdat het allemaal snel moest gaan bij het verlaten van de woning.

  Kan de foto er niet inplakken?

Reacties zijn gesloten.