afrekening energiefactuur vergelijken voorschot

Een energiefactuur bestaat uit 4 onderdelen:

 1. De energiekost – afhankelijk van je verbruik en de energieleverancier
 2. De transport en distributiekosten – afhankelijk van de postcode waar je woont
 3. De taxen – afhankelijk van het gewest en dus ook de postcode waar je woont
 4. De kortingen – afhankelijk van wie je huidige leverancier is

Waar vind ik het correcte gas- en elektriciteitsverbruik?

Elke afrekening of slotfactuur vermeldt jouw historisch verbruik. Dat is verplicht. Sommige leveranciers doen dat in tabellen, andere in staafdiagrammen maar uiteindelijk moet het ergens op een van de achterste bladzijden van je factuur vermeld staan.

Aardgasverbruik

Voor aardgas is het eenvoudig: er bestaat maar 1 type meter dus we spreken enkel over het ‘verbruik’. Dat wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en bevindt zich doorgaans tussen 10.000 en 25.000 kWh. Wie zuinig is met warm water en in een goed geïsoleerd appartement woont kan nog minder verbruiken, wie veel warm water gebruikt kan tot 50.000 kWh en meer verbruiken.

OPGEPAST: bij gas telt je meter geen kilowatturen maar kubieke meters gas (m³). Je gasverbruik in kubieke meters wordt omgerekend tot verbruik in kilowattuur met de Calorische Bovenwaarde (CBW). Zij is afhankelijk van de regio waar je woont en wordt bepaald door de netbeheerder. Dat gezegd zijnde hoef jij je niets van aan te trekken. Gewoon onthouden dat je niet moet kijken naar je meterstanden (ook wel indexen genoemd), wel naar het verbruik dat op je factuur vermeldt staat in kilowatturen.

Elektriciteitsverbruik

Elektriciteit is net iets minder eenvoudig omdat er verschillende soorten meters bestaan:

 • Enkelvoudige meter: heeft 1 register, de meest eenvoudige. Ongeveer 50% heeft een enkelvoudige meter thuis staan
 • Dubbelvoudige meter: deze heeft twee registers, dag en nacht. Soms worden deze ook normale en stille uren genoemd. Ongeveer 45% van de Belgen heeft deze thuis staan.
 • Exclusief nacht: deze meter is een extra meter die vroeger gecombineerd werd met een enkelvoudige of een dubbelvouwde meter. Deze meters tellen enkel ’s nachts en werden vroeger soms gebruikt in elektrisch verwarmde woningen. Het is slechts zeer uitzonderlijk dat ze nog gebruikt worden en worden al jaren niet meer geïnstalleerd. Zij zijn de overige 5% van de markt.
 • Er bestaan ook slimme meters. In plaats van 1 keer per jaar uitgelezen te worden worden zij elk kwartier uitgelezen. Het aantal slimme meters in België is vandaag nog zeer laag omdat buiten een paar proefprojecten ze nog niet geïnstalleerd worden.

CONCLUSIE: de meesten onder ons hebben ofwel een enkelvoudige meter, ofwel een tweevoudige meter. Zowel de energietarieven als de nettarieven zijn verschillend, dus zeker juist aanduiden in de vergelijker als je correct wil vergelijken. De meeste gezinnen verbruiken tussen 1500 en 7500 kilowattuur, en bij een tweevoudige meter heb je normaal gezien een beetje meer nachtverbruik dan dagverbruik.

Heb je geen recente afrekening in de buurt? Geen probleem, aan de hand van het aantal bewoners kunnen we je verbruik schatten!

Waarom moeten we je postcode kennen?

Een belangrijk onderdeel van de totaalfactuur zijn de netkosten. Zij worden bepaald door de netbeheerders en wie jouw netbeheerder is hangt af van waar je woont. Daarom moeten we je postcode kennen. Wist je trouwens dat een gezin uit Malmedy 400 euro per jaar duurdere netkosten heeft dan hetzelfde gezin uit Antwerpen?

Sommige energieleveranciers zijn niet actief over gans België. Sommigen beperken zich toch 1 of 2 regio’s en dus moeten we selectief zijn.

Je betaalt ook een bijdrage hernieuwbare energie, en die worden per gewest bepaalt. Wat dat juist inhoudt vind je hier terug.

Daarom is de postcode dus zo belangrijk bij het vergelijken van energieleveranciers.

Om kortingen correct te berekenen kennen we best je huidige leverancier

Het is namelijk zo dat er vele, mooie kortingen worden gegeven. Elke maand zijn die wel anders, maar dat kan oplopen tot 250 euro. Wel is het zo dat deze kortingen hoogst uitzonderlijk ook aan bestaande klanten worden gegeven. Als wij je huidige leverancier kennen houden we daar rekening mee en tonen we enkel de kortingen waar je recht op zal hebben. Alleen zo krijg je een volledig correcte vergelijking.

Vlaamse gratis kWh’en zijn per gezinslid

In Vlaanderen krijgen alle particulieren al een paar jaar 100 kWh gratis per gezinslid, bovenop de 100 kWh die iedereen standaard krijgt. Een gezin van 3 personen krijgt dus 3×100 + 100 = 400kWh gratis elektriciteit. Deze wordt verrekend aan een vast bedrag en is gelijk voor alle leveranciers. Het is vooral van belang als je met je huidige factuurbedrag wilt vergelijken om de juiste aantal gratis kWh’en in te rekenen.

Kan ik de berekening van tariefchecker vergelijken met mijn laatste factuur?

Ja en neen. In volgend artikel beschrijven we hoe je facturen en berekeningen met elkaar (niet) mag vergelijken.

Conclusie: wat heb ik nodig om correct en volledig te vergelijken?

Alles vind je terug op je laatste afrekening:

 1. je postcode om de netbeheerder te kennen
 2. je verbruik om juist te rekenen
 3. je huidige leverancier om de juiste kortingen weer te geven
 4. het aantal bewoners voor de Vlaamse gratis kWh’en

Factuur in de aanslag? Start jouw vergelijking nu!