besparing berekenen veranderen van energieleverancier

De beste referentie die je kan nemen om je besparing te berekenen wanneer je van energieleverancier verandert, is je ‘nieuwe maandelijkse voorschot‘ dat op je meest recente afrekening vermeld staat.

Perfect is deze benadering niet, maar je nieuwe voorschot is net als onze simulatie de beste voorspelling van wat je energiefactuur in de toekomst zal bedragen. Daarom is zij de beste referentie. Hieronder gaan we daar dieper op in.

 

Weet jij voldoende om je besparing te berekenen?

Start dan nu jouw vergelijking en bereken je profijt!

 

 

Het kan vreemd klinken, maar hoewel de simulaties die wij maken zo correct als mogelijk zijn, mag het resultaat niet vergeleken worden met het totaalbedrag op je laatste afrekening. De reden daarvoor is dat energietarieven veranderen met de tijd. En dan hebben we het niet enkel over vaste tarieven versus variabele tarieven, maar voornamelijk over de netkosten en de taxen. Het is dus een beetje appelen met peren vergelijken, maar hieronder lichten we toe waarom je meest recente voorschotbedrag de beste referentie is om je besparing te berekenen.

Een afrekeningsfactuur is correct maar gedateerd

In principe komt de netbeheerder 1 keer per jaar langs bij je thuis om de meterstanden op te nemen. Laat ons voor de eenvoud zeggen dat dat op 31 december is. De laatste keer dat hij langskwam was 31/12/2013 en de keer daarvoor was 31/12/2012. Hij geeft jouw indexen door aan de leverancier die jouw afrekening zal opmaken.

Tegen dat jouw meterstanden bij de leverancier zijn geraakt, hij die verwerkt heeft en jij de factuur hebt ontvangen zijn we al snel 2 maanden verder. Bij het ontvangen van je afrekening besluit jij nog eens te gaan kijken en kom je bij tariefchecker terecht.

De factuur die jij in handen hebt beschouwt je verbruik van het jaar 2013 in ons voorbeeld. Wanneer je bij tariefchecker komt kijken zijn we al 2014 en gebruiken wij ook de tarieven van 2014. Dat is logisch want de tarieven van 2014 zijn het meest relevant voor een vergelijking die in 2014 wordt gemaakt. Dus, ook al zouden de energietarieven van 2013 en 2014 identiek gelijk zijn, dan nog krijg je een verschillende berekening omwille van de steeds stijgende netkosten. Per jaar stijgen zij ongeveer 10 à 15%.

Is mijn huidig voorschotbedrag een goede referentie?

Ze is zeker niet perfect, maar in mijn ogen wel de beste referentie. Niet iedereen zal hiermee akkoord zijn, en daarom geef ik u de reden waarom van mijn idee:

Omdat je verbruik maar 1 keer per jaar wordt uitgelezen kan de leverancier maar 1 keer per jaar exact berekenen wat jouw energiefactuur moet zijn. Om niet 1 keer per jaar een groot bedrag te moeten factureren werken alle leveranciers met voorschotfacturen. In principe zijn de voorschotfacturen zo juist mogelijk geschat zodat de afrekening op het einde van het leveringsjaar zo klein mogelijk is. Immers, de leverancier wil niet een groot bedrag factureren want niemand krijgt graag (grote) energiefacturen. Maar als de leverancier het voorschot te hoog inschat en je geld zal moeten teruggeven betaal jij wel het ganse jaar door teveel.

In principe zou je dus kunnen stellen dat de energieleverancier zijn voorschotbedrag zo correct mogelijk zal schatten voor de toekomstige afrekening en kun je die dus als beste referentie gebruiken. Waarom afrekeningen soms grote bedragen (zowel positief als negatief) kunnen zijn, lees je ons volgend artikel!

Elke afrekening vermeldt steeds het nieuwe voorschotbedrag. Vaak is dat onderaan de eerste pagina. Dat kun je dus gebruiken in de vergelijker. Aan de linkerkant van het scherm, onder het kader ‘jouw gegevens’ kan je je besparing schatten aan de hand van je voorschotbedrag (beste referentie) of je laatste afrekening (best met 10 à 20% verhogen).

Kan ik niet gewoon kijken naar de tarieven van mijn product?

Neen, jouw tarieven zijn per definitie verschillend van wat online staat, ook al is het hetzelfde product. De tarieven die wij gebruiken zijn de tarieven voor de nieuwe klanten. Als jij X aantal maanden of jaren geleden klant werd, betaal jij de tarieven die toen golden voor nieuwe klanten en niet de tarieven die nu gelden voor nieuwe klanten. Daar kan soms veel verschil in zitten, en dan hebben we het nog niet gehad over de tarieven die je kreeg bij de verlenging van je contract. Meer daarover in onze volgende post!

 

Heb jij al ontdekt hoeveel jij kan besparen? Start jouw vergelijking nu!