Groepsaankoop energie gas en elektriciteit voordelen en nadelen

Het is ongelooflijk hoeveel mensen meedoen of overwegen mee te doen met een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Ik krijg dan ook vaak de vraag van vrienden en familie of dat een goed idee is of niet. Het antwoord op de vraag luidt dan:

Groepsaankopen voor energie kunnen voordelig zijn, maar wie niet elk jaar opnieuw meedoet wordt teruggepakt.

Update: sinds 2014 is die uitspraak niet meer waar. Energieleveranciers spelen het spelletje niet meer mee, en zo kwamen de deelnemers van groepsaankopen gas en elektriciteit van onder andere Test-Aankoop en de SP.A bedrogen uit: de standaardtarieven op onze vergelijker waren soms meer dan 100€ goedkoper dan de groepsaankoop.

Hoe werkt een groepsaankoop energie?

De redenering is simpel: hoe meer klanten een leverancier kan scoren, hoe meer korting hij geeft. Een groepsaankoop voor energie zoals die van Test-Aankoop, de provincies, SP.A of Greenpeace verzamelen tussen de 20.000 en de 50.000 gezinnen, soms zelfs meer. Met die inschrijvingen stappen ze naar een aantal leveranciers en houden ze een veiling tot daar 1 laagste tarief uitkomt.

Soms worden verschillende veilingen gehouden per regio, of worden gas en elektriciteit apart geveild. De winnaar van de groepsaankoop wordt dan aangeboden aan al wie zich ingeschreven heeft en die gezinnen kunnen dan al dan niet beslissen of ze overstappen.

De organisator vraagt uiteraard een commissie aan de leverancier per aangebrachte klant. Zo weet je direct waarom de eerdergenoemde organisaties groepsaankopen houden.

Groepsaankopen worden geveild voor ‘het gemiddeld gezin’

Een eerste probleem duikt op: een groepsaankoop wordt geveild voor een gemiddeld verbruikend gezin. Daar kan echter veel verschil op zitten. Hoewel de energietarieven van groepsaankopen natuurlijk nooit slecht zijn is het dus nog maar de vraag of een groepsaankoop voor jou effectief het beste tarief oplevert.

Verschil gemiddeld verbruik gas elektriciteit per type gezin groepsaankoop energie
Groepsaankopen energie kunnen niet even voordelig zijn voor alle gezinnen

Op het ogenblik dat je je ‘persoonlijke aanbod’ toegestuurd krijgt heeft men een besparing voor je uitgerekend. De vraag is maar zeer ten opzichte van welk tarief dat gebeurde. 9 kansen op 10 kiest men een tarief van Electrabel (nog steeds de marktleider) als referentie, en dat is zelden hun goedkoopste tarief. Die simulaties zijn dus steeds met een korrel zout te nemen.

Bij Tariefchecker berekenen we enkel een besparing als we ook effectief weten wat je nu betaalt.

Wat met je energietarieven na de groepsaankoop?

De tarieven van de energieleveranciers komen bij die veilingen sterk onder druk te staan. Dat betekent enerzijds dat die tarieven relatief interessant zijn, maar dat betekent ook dat de energieleverancier onder zijn standaard marge moet verkopen om te kunnen winnen.

Het gevolg daarvan is dat hij dat verlies aan marge het jaar daarna moet recupereren. Vandaar de conclusie: op het ogenblik dat je tarieven verlengd worden, krijg je 9 kansen op 10 een tarief dat aanzienlijk hoger ligt dan de markt. Als je je dus niet wil laten vangen na het eerste jaar moet je elk jaar opnieuw meedoen.

Waarom kopen we massaal gas en elektriciteit aan via groepsaankopen?

Het groepsgevoel speelt daar een enorme rol in.

Als 20.000 gezinnen in een keer samen wisselen van leverancier, dan kan dat toch niet anders dan goed georganiseerd zijn?

Een begrijpelijke gedachtegang, maar in de praktijk loopt dat niet altijd even vlotjes. Dat is ook perfect begrijpbaar: als een team bij een leverancier maandelijks een paar 1000 vragen beantwoordt en  overstappen regelt, hoe krijgen zij dan ineens 20.000 man op een paar weken tijd gebolwerkt? Vaak gaat een massale overstap gepaard met een hoop problemen bij de klantendienst.

Wat is het alternatief op de groepsaankopen voor energie?

Een ‘normaal’ tarief voor gas en elektriciteit kiezen.

Dankzij de commerciële kortingen die we kunnen geven is het effectieve prijsverschil zeer klein (een 10-tal euro) en komen we terecht in de normale dienstverlening van de leverancier.

Je kan ook overwegen om een tarief ‘3 jaar vast’ te kiezen zodat je voor 3 jaar geen rekening meer hoeft te houden en je tarieven bevrozen zijn. Ja die zijn duurder dan de goedkoopste tarieven of de tarieven van de groepsaankopen, maar je bent wel zeker dat je gedurende 3 jaar niet meer hoeft te wisselen.

Die tarieven kan je in de vergelijker gemakkelijk vinden door de filters op ’tarieftype = vast’ en ‘duurtijd = 3 jaar’ te zetten:

alternatieve oplossing voor groepsaankopen energie 3 jaar vast energietarief geen stilzwijgende verlengingen

Overtuigd? Wacht niet op de organisatie van een groepsaankoop en neem nu zelf het heft in handen.

Start jouw vergelijking NU.