Deze pagina is bedoeld voor zij die graag willen checken of ze niet teveel betalen voor hun gas en elektriciteit, maar dat nog nooit gedaan hebben en niet direct weten hoe eraan te beginnen.

 

Hieronder volgt een stappenplan dat op 10, maximum 15 minuten moet leiden tot de goedkoopste energieleverancier voor jouw gezinssituatie.

 

Heb je onderweg nog vragen? Misschien staat je antwoord al in onze FAQ (meestgestelde vragen), of stuur ons een mailtje en we contacteren je zo spoedig mogelijk terug.

 

We splitsen het stappenplan op in 3 delen:

 

  1. de vergelijking maken
  2. contract online in orde brengen
  3. effectieve overname van de levering

 

Deel 1: online de goedkoopste energieleveranciers vergelijken

 

Stap 1a: alles wat je nodig hebt staat op je meest recente afrekening

 

Je hebt heel weinig specifieke gegevens nodig om energieleveranciers te vergelijken, of om over te stappen.

 

De bijzondere gegevens zijn je

 

  • metertype
  • verbruik
  • EAN-code

 

Heb je geen idee van je metertype en je verbruik dan kun je gewoon werken met onze gemiddelde waarden. Wil je de vergelijking liefst echt gepersonaliseerd doen, dan haal je er best een afrekening bij.

 

Met de EAN-code kunnen we je niet zomaar helpen. Dat is de unieke code die jouw meter identificeert. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en staat vermeld op elke factuur, ook de voorschotfacturen.

 

 

 

Dus, stap 1a: haal er liefst een afrekening bij, en anders een voorschotfactuur

 

 

 

Stap 1b: personaliseer je vergelijking

 

Ga naar www.tariefchecker.be/energie en vul je postcode in

 

Na je postcode krijg je direct resultaten te zien.

 

online vergelijking energieleveranciers personaliseren tariefcheckerOm je vergelijking te personaliseren kan je in de linkse kolom je gegevens invullen:

 

–  de grootte van je gezin

 

–  je metertype (zie uitleg hieronder)

 

–  je verbruik (zie ook uitleg hieronder)

 

–  je huidige leverancier

 

Vul in wat je kan invullen en klik op ‘herberekenen’. De goedkoopste energieleverancier staat vervolgens bovenaan de pagina.

 

Opmerking: Je huidige leverancier is belangrijk voor de kortingen! Best invullen dus!

 

 

 

 

 

Dus, stap 1b: vul zoveel als je kan in en klik op ‘herberekenen’ 

 

 

 

Stap 1c: controleer de beschrijving en kies jouw nieuwe leverancier

 

Als je op de productnaam van jouw keuze klikt, of op de ‘alle productinformatie’ in het grijze kader, dan krijg je een overzicht van de producteigenschappen, de voorwaarden van de kortingen en alle relevante informatie rond de leverancier en het product van jouw keuze.

 

printscreen online vergelijker goedkoopste energieleverancier producteigenschappen

 

Is dat allemaal OK dan klik je op de knop ‘kiezen’.

 

printscreen online vergelijker goedkoopste energieleverancier keuze bevestigen

 

Je krijgt nog een schermpje voor de registratie bij tariefchecker te zien (zeker doen, want zo checken wij de tarieven in de toekomst voor jou en moet je dat niet zelf doen) en wordt je doorgeleid naar de website van de leverancier om daar klant te kunnen worden.

 

 

 

Resultaat stap 1c: je hebt jouw goedkoopste energieleverancier gekozen!

 

 

 

Volgende Stap: online klant worden bij je nieuwe energieleverancier.

 

DEEL 2: online klant worden bij de energieleverancier van jouw keuze

 

Online klant worden is tegenwoordig zeer gemakkelijk. Enkel je EAN-code (vermeld op elke factuur) moet je ingeven als ‘speciaal’ gegeven, al de rest zijn standaardzaken zoals je adres en je contactgegevens. Elk klantwordenformulier is verschillend dus een uitgebreide uitleg is hier weinig relevant, maar het wijst zichzelf allemaal uit, echt waar. Op maximaal 10 minuten moet je daardoor zijn, en met een beetje ervaring doe je dat op geen 3 minuten.

 

Geen risico op verbrekingsvergoedingen!

 

Opmerking: je hoeft geen rekening te houden met je huidige contract voor de startdatum. Sinds september 2012 zijn alle vormen van verbrekingsvergoedingen verboden voor particulieren, dus je stapt over wanneer je wilt en hoe vaak je maar wilt…

 

Nadat je je overstap hebt geregeld krijg je per mail een bevestiging van de nieuwe energieleverancier, en in principe zal je levering effectief starten over een kleine 2 maanden. Die tijd is nodig om de administratie in orde te brengen bij de netbeheerders.

 

 

 

Resultaat stap 2: je bent online overgestapt op geen 10 minuten. Binnenkort start je nieuwe leverancier de levering van jouw gas en/of elektriciteit

 

 

 

DEEL 3: start van de levering door de nieuwe leverancier

 

Rond de datum dat je energielevering effectief overgenomen zal worden door de nieuwe energieleverancier zal je een briefje krijgen van de netbeheerder om je meterstanden te noteren. Dat is nodig zodat we duidelijk kunnen vaststellen welke energie nog geleverd wordt door de oude leverancier, en welke door de nieuwe.

 

Je bent niet verplicht dat te doen. Vul je de meterstanden niet in, dan worden die geschat op basis van je historisch verbruik.

 

Tot slot volgt de slotafrekening door je oude leverancier (je betaalde voorschotten worden afgerekend ten opzichte van de werkelijke verbruikskosten) en zullen vanaf dan de voorschotfacturen door de nieuwe leverancier opgestuurd worden.

 

Is je nieuwe voorschotbedrag anders dan je had verwacht (te hoog of te laag)? Stuur dan een mailtje naar je energieleverancier om het te laten aanpassen. Ze zullen dat met plezier doen!

 

 

 

Resultaat stap 3: je wordt nu beleverd door de nieuwe leverancier. Je oude leverancier bezorgt je zijn slotafrekening en vanaf dan ben je van de dure energietarieven helemaal verlost!

 

 

 

Nogmaals, het lijkt allemaal misschien een pak langer dan het effectief is. Op 10 à 15 minuten moet je zonder problemen het hele proces kunnen doorlopen. Er is niets moeilijks aan, en als we ergens mee kunnen helpen weet je ons te vinden via de FAQ (meestgestelde vragen) of de contactpagina.

 

 

 

Succes!

 

 

 

Dimitri