Besparen op energiefactuur met de goedkoopste energieleverancier

“Zit ik nog goed bij mijn huidige energieleverancier?” is een vraag die ik regelmatig krijg van vrienden, familie en bezoekers. Je kan die vraag ook herformuleren als “Hoeveel kan ik besparen door over te stappen van energieleverancier?”

In dit artikel zoem ik in op hoe je precies je besparing kan berekenen. Ben je eerder op zoek naar hoe je best jouw nieuwe energieleverancier vindt, check dan het advies dat ik aan mijn vrienden geef wanneer ze energie vergelijken.

Hoeveel bespaar ik ten opzichte van mijn huidig tarief?

Om de besparing te berekenen moeten we twee bedragen kennen:

 1. hoeveel betaal ik vandaag voor mijn elektriciteit (en gas)?
 2. hoeveel bedraagt de factuur bij een nieuwe leverancier?

Dat betekent dus simuleren, en dan heb ik goed nieuws, en minder goed nieuws.

Het minder goede nieuws is dat een volledige simulatie maken van je energiefactuur bijzonder moeilijk is. Het goede nieuws is: dat is niet nodig. We moeten namelijk enkel de energiekosten vergelijken. De netkosten en de taksen worden bepaald door de netbeheerder en zijn dus gelijk voor alle leveranciers. Die moet je dus niet meenemen in de vergelijker.

Energiekosten vergelijken om besparing te berekenen

Concreet betekent dat, dat we enkel moeten kijken naar de bedragen in de rode kader hieronder:

[SCREENSHOT]

Voor elektriciteit zijn de energiekosten:

 • de vaste vergoeding
 • de verbruikskosten
 • de kosten voor GSC (groenestroomcertificaten) en WKC (warmtekrachtcertificaten)

Voor gas zijn dat:

 • de vaste vergoeding
 • de verbruikskosten

Omdat de GSC en de WKC in de praktijk relatief weinig verschillen tussen de energieleveranciers onderling (zelden meer dan 10€) gaan we ook die negeren voor de vergelijking. We nemen dus enkel de vaste vergoeding en de verbruikskosten mee.

Om te weten hoeveel de factuur zou bedragen bij de nieuwe leverancier kijken we gewoon naar de energievergelijker van Tariefchecker. We vullen ons verbruik in, selecteren de kortingen die we wensen (welkomstkortingen en beperkte dienst-kortingen) en de simulator doet al het rekenwerk.

Hoeveel betaal ik bij mijn huidige energieleverancier?

Iets meer uitdagend: hoeveel betaal ik nu? We volgen een stappenplan:

 1. welk tarief heb ik vandaag?
  1. recent tarief
  2. (stilzwijgend) verlengd tarief
 2. hoe simuleer ik mijn huidig tarief?
  1. vaste tarieven
  2. variabele tarieven
 3. wat is de impact op eventuele kortingen?
 4. shortcut: welke benaderingen mag ik maken?

1. Welk tarief voor gas en elektriciteit heb ik vandaag?

Opnieuw een paar stappen. Eerst moet je bepalen welk product je hebt, en vervolgens moet je bepalen welke tarieven je hebt.

Met product bedoel ik welke keuze je gemaakt hebt bij de energieleverancier. Neem nu het voorbeeld van Engie, zij hebben 6 producten: Direct Fix, Direct Indexed, Easy Fix, Easy Indexed, Easy3 en Up. Als je niet weet welk product je hebt, wordt de volgende opdracht onmogelijk. In principe vermeldt elke afrekening welk product je hebt.

In een aantal gevallen vermeldt de factuur ook de startdatum van jouw contract. Dat is belangrijk voor de volgende stap: wat is jouw tarief?

Tariefkaarten: elke maand andere tarieven

Eens je weet welk product je hebt, kan je nagaan welke tariefkaart je hebt. Dat is die dat van toepassing is op het moment van de afsluiting van jouw contract. Het is dus NIET de maand waarin je levering van start gaat.

Als je het bevestigingsmailtje nog hebt zou daar een link naar de tariefkaart in moeten zitten, en anders kan je bij ons de historiek van alle tariefkaarten terugvinden.

(stilzwijgend) verlengde contracten

Dan is er nog een extra vraag te beantwoorden: werd jouw contract reeds verlengd, en zo ja, aan welke voorwaarden?

Opnieuw, een aantal mogelijkheden:

 1. je contract zit nog in zijn eerste looptijd.
 2. je contract werd verlengd aan nieuwe voorwaarden
 3. je contract werd stilzwijgend verlengd aan de oude voorwaarden

Zolang je contract in zijn initiële looptijd zit, mag je er zeker van zijn dat de tarieven die je betaalt de tarieven zijn zoals op de tariefkaart vastgelegd. Bij een contract van onbepaalde duur blijft dat dus zo, tot wanneer de leverancier expliciet nieuwe voorwaarden aanbiedt die jij moet weigeren indien je niet akkoord bent.

Komt je contract van bepaalde duur aan zijn eind zijn er twee mogelijkheden voor de leverancier:

 1. hij biedt je nieuwe tarieven aan. Typisch gebeurt dat 6 à 8 weken voor het einde van het contract, en krijg jij een 2-tal weken om die tarieven te weigeren. Doe je dat niet, dan gaat men er vanuit dat je je nieuwe voorwaarden aanvaardt
 2. de leverancier wil je graag op je oude tarieven behouden. In dat geval communiceert hij niets en wordt het contract stilzwijgend verlengd aan de oude voorwaarden.

Je kan je inbeelden dat dit laatste voornamelijk gebeurt in een marktsituatie waar energie goedkoper geworden is. Klanten die dan in slaap gevallen zijn krijgen dan automatisch de oude, hoge tarieven in plaats van vernieuwde, lagere tarieven zonder dat het opvalt.

De vraag is dus: werd jouw contract verlengd, en zo ja, aan welke tarieven? Die informatie weet niemand buiten jijzelf en de leverancier, dus als je twijfelt moet je je mailbox goed uitpluizen, je afrekeningsfactuur grondig doorlezen of vragen achter de situatie bij je leverancier.

2. hoe simuleer ik mijn huidige energiekost?

Ook hier moeten we opnieuw een onderscheid maken: heb je een vast tarief, of een variabel?

Heb je een vast tarief, dan is de situatie het meest rechttoe rechtaan. Eens je je tarieven kent via de tariefkaart kan je met je verbruik berekenen wat je jaarlijkse energiekost is.

Variabele tarieven simuleren

Bij een variabel tarief is dat al moeilijker. Want, het tarief dat op de tariefkaart staat is slechts een simulatie van de maand van die tariefkaart. Maar, het is een variabel tarief, dus het varieert volgens een bepaalde formule. Wat je dus contractueel vastlegt is geen prijs, maar een formule om die prijs te berekenen, en die moet je dan simuleren.

Maar daar wordt het moeilijker. Want je hebt de indexen nodig. En een verdeling van het verbruik per periode waarin de index verandert. Dat zijn twee berekeningen die in de praktijk heel moeilijk uit te voeren zijn en die ons te ver brengen voor dit artikel. Daarom is mijn advies om in geval van variabele tarieven te kijken naar de huidige simulatie van jouw product.

Concreet voorbeeld: Stel dat Engie Easy Indexed mijn tarief is, dan ga ik niet proberen de kost van het afgelopen jaar te simuleren door alle indexen op te zoeken, de formule toe te passen om de prijs te berekenen, mijn verbruik op te splitsen in die periodes en vervolgt de prijs vermenigvuldigen met het verbruik per periode. Dat zou mij een paar uur kosten en dus ga ik eerder een vergelijking maken, opzoeken waar Engie Easy Indexed staat en de energiekosten uit die simulatie gebruiken als de beste benadering.

3. Welkomstkortingen, en de impact op mijn besparing

Zit je nog in je eerste leveringsjaar, moet je de kortingen van je huidige contract ook correct simuleren.

Ik doel dan voornamelijk op een belangrijk onderdeel van de bijzondere voorwaarden: moet je het volledige eerste jaar klant blijven om je kortingen te krijgen? Of krijg je ze pro rata als je eerder verandert van leverancier?

Die afweging kan namelijk een grote impact hebben op je besparingspotentieel. Stel, je hebt 400€ aan welkomstkortingen, en je kan nog eens 200€ besparen ten opzichte van je contract dat 9 maanden oud is.

Worden je kortingen pro rata toegekend krijg je dus 300 van de 400€ oorspronkelijke welkomstkortingen en kan je dus met een gerust hart intekenen op je nieuwe besparing van nog eens 200€.

Maar als je een jaar klant moet blijven om de korting te krijgen, en je stapt toch al over na 9 maanden, dan verlies je 300€ aan kortingen om 200€ te besparen. Netto ga je er dan 100€ op achteruit, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Tariefchecker geeft daarom altijd duidelijk weer in het overzicht van de kortingen welke bijzondere voorwaarden van tel zijn, en in de tab ‘de kleine lettertjes’ worden dit soort voorwaarden extra in de verf gezet.

4. Welke shortcuts kun je maken?

Je hebt al begrepen dat berekenen wat je effectief vandaag betaalt, niet evident is. Je moet rekening houden met:

 • welk product?
 • welke tariefkaart?
 • werd je al verlengd? Aan welke voorwaarden?
 • is het een vast tarief, of een variabel?
 • is er een impact op de kortingen van mijn huidig contract als ik overstap?

Al die afwegingen gaan ervoor zorgen dat je de afweging helemaal correct maakt, maar in de praktijk zal het ertoe leiden dat veel mensen de berekening gewoon niet maken omdat ze te complex is. Gelukkig zien we dat de relatieve positionering van producten doorgaans weinig verandert. Daarmee bedoel ik dat dure tarieven zelden goedkoop worden, en omgekeerd.

Het is dus wel een OK benadering in de meeste gevallen om je huidige product op te zoeken in een actuele simulatie. Let wel dat je aangeeft welke energieleverancier je huidige is, zodat de vergelijker rekening kan houden met welkomstkortingen die mogelijk niet van toepassing zijn voor bestaande klanten.

Ook voor de bijzondere voorwaarden geldt dat er doorgaans weinig in verandert. Als leverancier X vandaag welkomstkortingen pro rata toekent is de kans eerder groot dat dat ten tijde van jouw contractafsluiting ook al het geval was.

Kan je jouw besparing berekenen met je voorschotfactuur?

Heel simpel: neen. Dat vertelt je absoluut niets.

In onze FAQ licht ik meer uitgebreid de ins & outs uit van voorschotten en afrekeningen. De korte samenvatting is dat voorschotten schattingen op schattingen op schattingen zijn en niet meer of niet minder dan wat de benaming doet vermoeden: het zijn voorschotten die achteraf afgerekend worden, zonder enige garantie op juistheid.

Gebruik dus niet je voorschotfactuur om je besparing te schatten.

Conclusie: hoe je besparing berekenen bij een leverancierswissel?

 1. start een vergelijking van energieleveranciers
 2. geef aan wie je huidige leverancier is om de kortingen juist toe te passen
 3. Check op een recente (afrekeningsfactuur) welk product je hebt
 4. zoek dat product op en beschouw dat als jouw ‘huidige’ kost
 5. neem het verschil tussen dat resultaat en het goedkoopste, en je hebt een goede schatting van je potentiële besparing met slechts een paar klikken

Start nu jouw vergelijking en ontdek hoeveel jouw besparing zal bedragen!