Elektrisch voertuig, gras, en appelboom gemaakt met boetseerklei

De elektriciteitsprijzen swingen de pan uit. Rijd jij met een elektrische wagen of overweeg je er een te kopen, dan vraag je je vast wel af wat de kost is om een elektrische wagen op te laden? In deze blog duiken we wat dieper in de materie. We kunnen je al wel verklappen dat deze kost reuze meevalt en dat elektrisch rijden zeker het overwegen waard is. 

 

Verschillende manier om je elektrische wagen op te laden

 

Eerst en vooral zijn er meerdere manieren om je elektrische auto op te laden en uiteraard heeft dit een impact op de kost. Zo is het mogelijk om: 

 

  • Je wagen thuis via het stopcontact op te laden via de meegeleverde kabel. 
  • Je wagen op te laden via een laadpaalsysteem. Dit gaat vaak een heel stuk sneller dan via het reguliere stopcontact. 
  • Je wagen op te laden aan een laadstation. 
  • Je wagen op te laden op het werk. 

 

Stuk voor stuk komen deze manieren met een verschillende kost. In de praktijk ga je vaak de verschillende manieren van opladen gebruiken. 

 

De effectieve kost van het opladen van een elektrische wagen 

 

Kun je je elektrische wagen opladen op het werk, dan is dit de meest voordelige manier. Je betaalt dan gemiddeld 0,11 euro kWh. Thuis kom je al snel aan een bedrag van 0,19 kWh. Een openbaar laadpunt kost om en bij de 0,35 kWh en vormt dan ook de duurste manier om je elektrische wagen op te laden. Als je de verschillende manier combineert moet je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 0,41 cent per kilometer. Kies je – zeker met de huidige benzine- en dieselprijzen – voor elektrisch rijden, dan is er bijna geen meer voordelige manier denkbaar. 

 

Tellen we het even maandelijks voor je uit en rijd je om en bij de 25.000 kilometer per jaar, dan is dit de vergelijking:

 

  • Oplaadkosten: € 85,42 per maand
  • Benzinekosten: € 216,67 per maand
  • Dieselkosten: € 131,25 per maand

 

Houd er rekening mee dat het verbruik en dus ook de kost van het opladen van een elektrische wagen kan variëren naargelang het gebruik van de elektrische wagen. Het type wagen en de manier van rijden heeft een grote impact. Reken alvast op een gemiddeld energieverbruik van 0,08 kWh/km tot 0,30 kWh/km. Zuinig rijden loont ook met een elektrische wagen zeker en vast de moeite. 

 

Zeker te overwegen 

 

Toekomstgericht valt het dus zeker te overwegen om over te schakelen naar een elektrische wagen. De kost van het opladen van je elektrische wagen ligt lager dan bij benzine- of dieselwagens, zelfs bij de huidige elektriciteitsprijzen. Sta je dus voor de aankoop van een nieuwe wagen, dan is de kost van het opladen van je elektrische wagen, zeker iets om in het achterhoofd te houden.