Correct energieleveranciers vergelijken loont: het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbiedingen bedraagt wel 30%!

 

Het aantal mensen dat erin slaagt op eigen houtje een volledige en correcte berekening te maken van een jaarfactuur elektriciteit is bijna op 1 hand te tellen. Vele parameters spelen mee en de kans op een fout is snel gemaakt. De berekening verschillende keren herhalen om zo verschillende tarieven elektriciteit te vergelijken is tijdsintensief en wordt daarom aangeboden door vergelijkers zoals de V-Test van de VREG of onze energievergelijker.

 

Op deze pagina focussen we ons vooral op hoe de berekening van een elektriciteitsvergelijking tot stand komt. We hebben een andere pagina over hoe de verschillende producteigenschappen de resultaten van de vergelijking kunnen beïnvloeden.

 

Nodige parameters bij het vergelijken van elektriciteit leveranciers

 

Al de parameters heb je nodig hebt om elektriciteit te vergelijken kan je ingeven in het linkse gedeelte van de energievergelijker.

 

Dat zijn:

 

  • Je postcode
  • Je metertype
  • Je verbruik
  • Je huidige leverancier

 

Postcode

 

De postcode bepaalt wie je netbeheerder is, en op die manier kennen we je nettarieven en de taxen die je moet betalen. Die kunnen afhankelijk van je netbeheerder voor meer dan 40% verschillen en aangezien ze meer dan de helft van je factuur bepalen zeker correct in rekening worden gebracht.

 

Je metertype

 

Het metertype bepaalt welke registers je hebt en die bepalen op hun beurt welke tarieven voor jou van toepassing zijn, en welke niet. In België bestaan er 3 types elektriciteitsmeters die samen kunnen combineren tot 4 metertypes met maximaal 3 registers (klinkt veel ingewikkelder dan het is!). De veruit meest voorkomende metertypes zijn enkelvoudige en dubbelvoudige tellers. Slechts 2 à 3% heeft nog een exclusief-nachtregister die soms nog voorkomt in oude huizen waar elektrisch verwarmd wordt.

 

Je verbruik

 

Hoe meer elektriciteit je verbruikt, hoe kleiner de rol wordt van de vaste vergoeding en des te meer de feitelijke elektriciteitsprijs een rol speelt. Daarom kan de vergelijking van een kleine verbruiker van 1500 kWh elektriciteit per jaar aanzienlijk verschillend zijn van de resultaten van een grote verbruiker die bijvoorbeeld 7000 kWh per jaar verbruikt. Je elekrticiteitsverbruik moet dus niet exact gekend zijn om de onderlinge posities van aanbiedingen te vergelijken, maar het is best wel ongeveer correct que grootte-orde.

 

Je huidige leverancier

 

Vaak wordt deze vergeten, maar aangezien kortingen zelden van toepassing zijn voor bestaande klanten en soms meer dan 20% korting gegeven wordt, is het belangrijk dit op de juiste manier in te rekenen om een correcte elektriciteitsvergelijking te bekomen.

 

Waar vind ik de gegevens voor mijn vergelijking?

 

Die vind je allemaal op je laatste afrekening voor elektriciteit. De postcode en je huidige leverancier ken je in principe van buiten, je metertype en je verbruik kun je onmiddellijk aflezen van je afrekeningsfactuur. Opgepast: op een voorschotfactuur staat je verbruik meestal niet vermeld!

 

Je metertype en elektriciteitsverbruik

 

Als er bij de detailberekening (meestal de 2e pagina) ergens ‘nacht’ of ‘stil’ staat heb je een dubbelvoudige teller. Als er ergens ‘exclusief nacht’ wordt vermeld, heb je dus bovenop je ‘normale’ teller ook een exclusief-nachtteller. Het verbruik zelf wordt uitgedrukt in ‘kilowattuur’ (kWh) en is in principe een paar duizenden groot. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kilowattuur elektriciteit op jaarbasis.

 

Hoe deze simulatie met mijn huidige elektriciteit tarieven vergelijken?

 

Dit heeft niet zozeer met het onderling vergelijken van elektriciteit te maken, maar eerder met het vergelijken met je huidige elektriciteitsfactuur. Hoewel het in principe altijd appelen met peren vergelijken zal zijn, proberen we in ons artikel over hoe een simulatie benchmarken toch een oplossing aan te reiken.