Energie vergelijken loont, maar ook het aanvragen van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit kan lonen. Maar wat is dat nu eigenlijk dat sociaal tarief, kom je er voor in aanmerking en hoe vraag je het aan? Wij zetten even alles voor je op een rijtje. 

 

Wat is het sociaal tarief? 


Het sociaal tarief voor aardgas en/of elektriciteit is er voor personen of gezinnen die behoren tot een bepaalde categorie van rechthebbenden. Het is er om mensen met een minimaal inkomen te helpen hun elektriciteits- en aardgasrekeningen te betalen. Het is een zeer gunstig tarief dat in heel België identiek is, ongeacht bij welke energieleverancier of netbeheerder men aangesloten is. Het tarief wordt berekend door de CREG, de federale regulator voor energie. Deze berekening wordt 4 keer per jaar gemaakt. 

 

Verder betalen mensen die recht hebben op het sociaal tarief ook geen huur voor hun meters. 

 

Wanneer kom je in aanmerking voor een sociaal tarief? 

Niet iedereen komt in aanmerking voor het sociaal tarief. Om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief met je voldoen aan één van deze voorwaarden: 

  • Een residentiële eindafnemer van categorie 1, 2A, 2B, 2C of 3. Een eindafnemer is een klant die elektriciteit of aardgas aankoopt voor eigen verbruik, bestemd voor het gezin.
  • Huurder zijn van een sociaal appartement (categorie 4).

Hier vind je alle info over wie in aanmerking komt, de schijven en ga zo maar door. 

Weet dat het sociaal tarief wegens de torenhoge tariefprijzen breder is opengetrokken. Er zijn nu meer mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Deze maatregel is alvast verlengd tot 30 september 2022. Hier vind je er alle info over. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt of niet. 

Wat moet je doen om het sociaal tarief te bekomen? 

Behoor je tot de categorie die in aanmerking komt, dan wordt in het merendeel van de gevallen het sociaal tarief automatisch toegekend. In principe hoef je hier dus geen stappen voor te ondernemen. 

Weet wel dat het soms een tijdje kan duren voor je van het sociaal tarief geniet. De energieleveranciers worden immers slechts om de 3 maanden geïnformeerd. Het sociaal tarief gaat altijd in op de eerste dag van het trimester waarin beslist werd dat je recht hebt op het sociaal tarief. Ook bij een verhuis of bij het switchen van leverancier kan het even duren voor je sociaal tarief meegaat. 

Geen sociaal tarief?

Kom je niet in aanmerking voor het sociaal tarief, weet dan dat energie vergelijken nog altijd mogelijk is. Op die manier kan je toch tot honderden euro’s per jaar besparen op je energiefactuur. Bij Tariefchecker vergelijk je snel en makkelijk alle energietarieven op de markt en gidsen we je naar het voordeligste energietarief.