hoge afrekening energiefactuur

Steeds meer mensen krijgen een té hoge factuur van hun energieleverancier om ze in een keer te kunnen betalen. Dat merkt ook de federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (Febeg), die begin maart bij Radio 2 liet vallen dat de aanvragen voor afbetalingsplannen of betalingsuitstel de afgelopen weken met zo’n 20 tot 60 procent zijn gestegen, afhankelijk van de energieleverancier. Wij geven daarom enkele tips om te hoge facturen te vermijden!

Beginnen bij het begin: vanwaar komt die hoge afrekening?

Aangezien je meter eenmaal per jaar wordt uitgelezen door de distributienetbeheerder betaal je elke maand een voorschotfactuur. Wanneer je meterstanden gekend zijn berekent je energieleverancier de werkelijke verbruikskost en is de jaarafrekening het verschil met de reeds betaalde voorschotten. Als de voorschotten te laag waren ingeschat kan de afrekening een hoge factuur zijn. Met de huidige hoge energieprijzen is de kans bovendien nog groter dat je maandelijkse voorschotfacturen eigenlijk te laag waren voor je werkelijke verbruik. 

Hieronder volgen 5 concrete tips om die hoge afrekening te vermijden.

TIP 1: Zorg voor zo scherp mogelijke energietarieven

Voor een gemiddeld gezin dat gas en elektriciteit verbruikt loopt het verschil in energiekost bij de duurste en goedkoopste leverancier al snel op van enkele honderden tot zelfs 2000 euro per jaar. Zorgen dat je elk jaar opnieuw de scherpste energietarieven hebt, kan het verschil betekenen tussen geld terugkrijgen of moeten bijbetalen. De energietarieven met elkaar vergelijken kan je op onze energievergelijker.

In dit opzicht is het ook aantrekkelijk een vast tarief te kiezen. Dat is namelijk één variërende parameter minder bij de schatting van het voorschotbedrag. Zo vermijd je bij een plotse winterprik dat niet alleen je verbruik, maar ook je aardgasprijs bijvoorbeeld snel de hoogte in gaat. Met de huidige onrustige energiemarkt bieden de meeste leveranciers echter geen contract meer aan met een vast tarief, omdat dit voor hen niet meer gunstig is.

TIP 2: Overschat je voorschotbedrag

Zo goed als alle energieleveranciers laten toe dat je jouw voorschotbedrag laat aanpassen. Zij schatten dit bedrag normaal zelf op basis van het verbruik van je woning van de afgelopen drie jaren. Als je echter zelf redenen hebt om aan te nemen dat je meer of minder zou verbruiken, kan je dat doorgeven aan je leverancier en je voorschotbedrag laten aanpassen.

Als je jouw voorschotbedrag met bijvoorbeeld twintig euro per maand verhoogt, bouw je op een jaar tijd een extra buffer van 240 euro in. Dat kan het verschil zijn tussen bijbetalen of terugkrijgen, want wat je teveel betaalt met je voorschotbedragen krijg je terug bij je afrekening.

TIP 3: Hou je energieverbruik in het oog

Als je halverwege het jaar al zou opmerken dat jouw verbruik een stuk hoger ligt dan vorig jaar (bijvoorbeeld omdat je veel van thuis werkt), laat je voorschotbedrag dan aanpassen.

Je verbruik kan je aflezen op je meterkast. Je laatste afrekening vermeldt de meterstand sinds de netbeheerder hem kwam uitlezen. Voor elektriciteit kan je eenvoudigweg het verschil in indexen bekijken, voor gas moeten je indexen nog omgerekend worden van kubieke meter naar kilowattuur. Je laatste afrekening vermeldt in principe je calorische bovenwaarde (uitgedrukt in kilowattuur per kubieke meter [kWh/m³]), en anders kan je werken met de gemiddelde waarde van 10 kWh/m³. 1000 m³ gas komt dus ongeveer overeen met 10.000 kWh.

TIP 4: Anticipeer op stijgende kosten door veranderende wetgeving of marktsituaties

Jaarlijks wijzigen de nettarieven onder het toeziend oog van de regulatoren (VREG voor Vlaanderen, CREG op het federale niveau). Dit tarief betaal je om de energie tot bij jouw thuis te krijgen en variëren dus naargelang jouw woonplaats en de netbeheerder die daar aanwezig is. Het nettarief maakt een vrij groot deel van je energiefactuur uit, waardoor stijgingen of dalingen een grote impact kunnen hebben op je totaalfactuur.

Momenteel heeft ook de inflatie en de oorlog in Oekraïne een grote impact op de energiekosten. Hierdoor ziet iedereen tegenwoordig zijn factuur de hoogte in schieten. Door de veranderde wetgeving en de markt van energie goed op te volgen, kan je jouw verbruik aanpassen om te anticiperen op een te hoge afrekening.

TIP 5: van energieleverancier wisselen voor de winter

Dit is misschien de minst voor de hand liggende tip, maar hij kan wel degelijk helpen. Doorgaans ligt jouw verbruik in de zomer lager dan in de winter, zeker als we naar het aardgasverbruik kijken. De voorschotbedragen zijn elke maand dezelfde en berekend op een jaarverbruik, wat betekent dat je in de zomer eigenlijk te veel betaalt en in de winter te weinig. Op een jaar bekeken zou zich dat moeten uitmiddelen.

Als je van energieleverancier verandert, wordt er een eindafrekening opgesteld door je oude energieleverancier. Als je dat vlak na de zomer (augustus/september) laat doen, zouden je betaalde voorschotten hoger moeten liggen dan je werkelijke kosten en moet je dus niet bijbetalen (of kan je zelfs terugkrijgen). Bij je nieuwe leverancier profiteer je van lagere tarieven voor de duurdere wintermaanden en kan je je nieuwe voorschotbedrag wat optrekken als voorzorgsmaatregel. De onderstaande figuur (voorbeeld) geeft het verschil weer tussen wat reeds betaald is via voorschotten, en wat reeds werkelijk verbruikt werd voor aardgas.

 

Bijbetalen of terugkrijgen bij de afrekeningsfactuur in functie van de periode van het jaar waarin de afrekening werd opgesteld. tip 5 om afbetalingsplannen te vermijden

 

OPGELET: als de netbeheerder in maart/april je meterstanden komt opnemen, zal je eerstvolgende afrekening enkel over de wintermaanden gaan (van september tot maart). Dat betekent dat je waarschijnlijk moet bijbetalen omdat je voorschotbedragen berekend zijn op een heel jaar. Dat verandert niets aan het argument dat je lagere tarieven betaalt voor de doorgaans duurdere wintermaanden en er in zijn totaliteit een goede zaak aan doet. Ook kan je jouw voorschotbedrag hoger laten inschatten om verrassingen bij de afrekening te vermijden.

Conclusie: hoe kan je vermijden een afbetalingsplan nodig te hebben door een hoge afrekening?

  1. Scherpste tarieven hebben en houden
  2. Voorschotbedragen laten overschatten
  3. Parameters die de factuur kunnen verhogen opvolgen: wetgeving en verbruik
  4. Van energieleverancier wisselen voor de winter

Stap 1 kan je onmiddellijk realiseren door energie te vergelijken en stap 2 kan je in één beweging mee instellen!