Vaak stelt men ons de vraag: Wie levert de goedkoopste elektriciteit?

Een eenduidig antwoord kunnen we daarop niet geven want dat hangt af van jouw:

 • postcode,
 • metertype en verbruik,
 • huidige leverancier,
 • het tijdstip waarop je vergelijkt,
 • de voorwaarden waar je wel/niet mee akkoord gaat.

Als we al de parameters kennen berekent onze energievergelijker onmiddellijk de goedkoopste leverancier van gas en elektriciteit voor jouw situatie op dit tijdstip. Toch is er altijd een kanttekening te plaatsen bij welk tarief nu precies het goedkoopste is. Soms zitten er addertjes onder het gras, die het interessanter maken om het tweede of derde goedkoopste tarief te kiezen.

Speciale voorwaarden die ‘de goedkoopste elektriciteit’ kunnen ondermijnen

De doelstelling van dit artikel is om je alle ‘specialekes’ toe te lichten zodat je de goedkoopste energietarieven kiest die bij je passen. Je kan dan zelf bepalen wat je ok vindt, en wat niet. Kort samengevat komt het neer op speciale voorwaarden rond:

 1. welkomstkortingen
 2. vrijheid qua facturatie en dienstverlening
 3. voorwaarden bij vroegtijdige verbreking
 4. discriminatie van klanten

Daarnaast kan je ook rekening houden met zaken zoals duurzaamheid, tarieftype, looptijd en extra diensten die de leverancier aanbiedt.

1. De goedkoopste energie dankzij welkomstkortingen

Welkomstkortingen zijn zonder meer de beste manier om fors te besparen op je energiefactuur. Ze kunnen tot ver boven de 300 euro oplopen voor een gemiddeld gezin, en zorgen ervoor dat het verschil tussen het goedkoopste tarief met kortingen, en het goedkoopste tarief zonder kortingen vaak meer dan 100€ bedragen.

MAAR, er zijn drie zaken waarop je moet letten:

 1. welkomstkortingen worden doorgaans gedurende het eerste jaar gegeven. Daarna vallen ze weg, en is het eerder uitzonderlijk dat de tarieven die je dan betaalt, nog echt goedkoop zijn. Daarom is het aan te raden elk jaar opnieuw te veranderen en de welkomstkortingen meepikken bij de nieuwe leverancier. Tariefchecker doet met de kwartaalcheck de opvolging voor jou, en wisselen van leverancier is op 5 minuutjes gebeurd
 2. soms wordt de welkomstkorting niet toegekend als je minder dan 12 maanden klant blijft. Ongeacht de reden waarom je vroeger zou opstappen, altijd nakijken of je korting pro rata wordt toegekend, of enkel als je een volledig jaar blijft. In de detail pagina van de resultaten geeft Tariefchecker aan of de korting pro rata is of niet. De kwartaalcheck houdt hier ook rekening mee.
 3. welkomstkortingen zijn enkel geldig voor nieuwe klanten. Geef dat dus aan in de vergelijker.

2. Lagere tarieven voor minder dienstverlening: ‘online tarieven’

Een tweede, vaak voorkomende voorwaarde is beperkingen in hoe je je facturen ontvangt, hoe je je facturen betaalt en hoe je de leverancier kan contacteren. Sinds een paar jaar kennen we deze categorie tarieven als ‘online’ tarieven. Op deze tarieven worden zelden welkomstkortingen gegeven, maar ze zijn wel structureel bij de goedkoopste tarieven van de leveranciers. Ze blijven echter nog steeds duurder dan gewone tarieven met welkomstkortingen, zonder dat die laatste je voorwaarden opleggen.

Concreet voorbeeld: in Augustus 2018 is het goedkoopste online product eentje van Lampiris. Dat tarief is 84€ per jaar duurder dan het goedkoopste tarief op dat ogenblik, maar wel het goedkoopste tarief van Lampiris.

De vergelijker van Tariefchecker geeft zowel in het overzicht van alle tarieven ‘beperking op dienstverlening’ als in de detailpagina uitgebreide info over welke beperkingen precies opgelegd worden.

OPGELET: als je de voorwaarden niet respecteert (je domicilie komt niet door, of je belt in plaats van te mailen) kan het zijn dat de leverancier je op een ander tarief zet. Lees daarom de voorwaarden goed na en volg ze op, als je overweegt een online tarief te kiezen.

Speciale eend in de bijt: Essent Vooraf

Essent lanceerde in 2012 het tarief ‘Vooraf’. Dat vereist dat je bij aanvang van de levering een vast bedrag betaalt, en verder geen voorschotten meer tot je afrekening komt. Check onze FAQ als je meer wil weten over voorschotten en afrekeningen.

Persoonlijk ben ik absoluut geen fan van dit product omwille van twee redenen:

 • het risico op grote afrekeningen is enorm. De vaste bedragen houden geen rekening met je verbruik of het tijdstip waarop de afrekening zal komen, en kunnen dus zeer hoog uitvallen voor iemand die niet ‘de gemiddelde verbruiker’ is
 • je pre-financiert de leverancier gedurende een heel jaar: waarom zou je alles in een keer betalen, als het ook meer gespreid kan?

Het vaste voorschotbedrag varieert jaarlijks, maar bedraagt ongeveer 800€ voor elektriciteit en 900€ voor aardgas.

3. Vaste vergoeding wordt niet pro rata verdeeld

Dit is een nieuwe sinds 2018. En enkel van belang als je regelmatig wil switchen.

Stel, je kiest een contract van 12 maanden met een vaste vergoeding van 100€. Als je dan zou vertrekken na 6 maanden wordt je effectieve verbruik afgerekend en worden alle vaste kosten pro rata je duurtijd aangerekend. In dit voorbeeld zou dat dus 50€ geweest zijn.

Sinds begin 2018 zijn er een aantal nieuwe tarieven op de markt die de vaste vergoeding in het geheel aanrekenen voor het eerste jaar, ongeacht hoelang je blijft. In bovenstaand voorbeeld zou je slotafrekening dan geen 50€ maar 100€ vermelden. Als je dus de intentie hebt van vaak en snel over te stappen, kun je hier best rekening mee houden.

Onze kwartaalcheck houdt, naast welkomstkortingen die niet pro rata worden toegekend, ook rekening met vaste vergoedingen die niet pro rata worden toegekend bij het antwoord op de vraag: ‘zit ik nog bij de goedkoopste energietarieven’?

4. Goedkope tarieven die niet voor iedereen zijn

Sommige tarieven zijn uitsluitend in het leven geroepen voor bepaalde klantengroepen. We denken dan bijvoorbeeld aan Eneco Solar voor mensen met zonnepanelen, of Engie Drive voor mensen met een elektrische auto.

In zekere zin kunnen we Engie Active met de Engie Boxx daar ook bijrekenen. Je moet namelijk een ketel van een specifiek type hebben om de Boxx te kunnen installeren, en het tarief Engie Active is onlosmakelijk verbonden met de Boxx. Vooralsnog is deze groep echter behoorlijk beperkt.

Er zijn echter nog tarieven die doorgaans interessant zijn, maar waar je toch niet op kan intekenen. Deze tarieven zijn typisch nergens te vinden, tenzij op de V-Test.

Goedkoopste tarieven volgens de V-Test van de VREG

Weinig mensen beseffen dat bij een leverancier hun goedkoopste en hun duurste tarieven behoorlijk ver uit elkaar kunnen liggen. Vraag mij dus nooit “is leverancier X goedkoop?”, maar vraag “is tarief A bij leverancier X goedkoop?”.

Energieleveranciers spelen daar handig op in door tarieven te lanceren die bijzonder scherp geprijsd staan, maar vervolgens quasi onmogelijk zijn om op in te tekenen. De commerciële vergelijkers, waar Tariefchecker er een van is, krijgen vaak het verbod de tarieven te publiceren.

De VREG, die bij wet verplicht is om alle tarieven te publiceren, kunnen ze het niet verbieden, maar de klanten die op de tarieven willen intekenen komen vaak van een koude kermis thuis. De tarieven zijn namelijk bij de leverancier zelf nergens te bespeuren in hun klant-worden-formulier.

Er zijn trouwens nog wel meer verschillen tussen Tariefchecker, de V-Test van de VREG en andere energievergelijkers.

Hoe groot zijn de verschillen tussen de goedkoopste en de duurste energietarieven?

De inleiding had het al aangehaald, dat is afhankelijk van een heleboel factoren. Maar, voor de sport lijst ik hieronder wel even op hoe de verschillende groepen zich in Augustus 2018 verhouden voor een gemiddeld verbruikend gezin in Vlaanderen:

 • het allergoedkoopste tarief: Eneco Variabel voor 1958,91 €/jaar. Hier is wel een kleine catch: we moeten een jaar blijven en altijd op tijd betalen, anders vervalt de welkomstkorting van net geen 300€
 • Het goedkoopste tarief zonder bindende voorwaarden is in deze simulatie Engie Easy Indexed (1984,80€)
 • Essent Vooraf is het goedkoopste tarief zonder welkomstkortingen (2014,00 €), maar 1700€ in een keer betalen is voor mij geen optie
 • Lampiris Online is het tweede goedkoopste tarief zonder welkomstkortingen (2042,06€), maar is 84€ duurder en verplicht mij per domicilie te betalen en facturen per email te ontvangen.
  • vind je dat OK, check dan in de linker kolom de ‘kortingen voor betaling per domicilie’ en ‘digitale factuur’ aan. Hiermee wordt het goedkoopste tarief nog eens 10€ goedkoper dankzij extra kortingen.
 • het goedkoopste tarief zonder iets van speciale voorwaarden is in de simulatie Luminus Optifix (2064,72€)

Dus, samenvattend heb je verschillende soorten ‘goedkoopste energietarief’:

 1. het allergoedkoopste verplicht je een jaar te blijven
 2. wil je dat niet, dan is het alternatief 26€ duurder
 3. wil je geen welkomstkortingen en aanvaard je beperkte dienstverlening is jouw goedkoopste 83€ duurder
 4. wil je helemaal geen beperkende voorwaarden, dan betaal je 106€ meer dan de goedkoopste

Voor elk wat wils, en het toont duidelijk dat jouw goedkoopste energietarief niet per sé het mijne is. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren voor leveranciers, groene stroom, duurtijd van het contract of vaste versus variabele tarieven.

Ter referentie: het duurste tarief in de simulatie kost 2405,35 euro en is dus bijna 450€ duurder dan het goedkoopste.

‘Wie levert de goedkoopste elektriciteit?’ per categorie

Velen onder ons hechten geen belang aan duurzaamheid – toch niet op het ogenblik dat het geld begint te kosten – maar dat geldt niet voor iedereen. Over echte duurzame energie hebben we al eerder geschreven dus dat doen we niet opnieuw. Wel hebben we een overzicht gemaakt waarin de goedkoopste binnen 4 gangbare, vaste categorieën worden opgelijst.

De categorieën zijn:

 1. de allergoedkoopste: los van alle voorwaarden zoals hierboven beschreven, dit is de allergoedkoopste
 2. de goedkoopste groene leverancier: hier nemen we enkel leveranciers mee die goed scoren op de Greenpeace Groenscore
 3. het goedkoopste ‘standaardtarief’: 1 jaar vaste prijs, zonder beperkingen op de dienstverlening
 4. het goedkoopste ‘3 jaar vast’ tarief: 3 jaar vaste prijs

Dit overzicht wordt maandelijks bijgewerkt en kun je terugvinden onder ‘goedkoopste energieleveranciers‘.

Het beste is en blijft een volledige vergelijking maken. Neem er de laatste afrekening bij, vul je postcode, verbruik en huidige leverancier in, en start jouw vergelijking. Het duurt amper 5 à 10 minuten en bespaart je vaak honderden euro’s.