Groene lampen energie

De ergste winterprik mag dan misschien wel achter de rug liggen, dat wil niet zeggen dat je kunt stoppen met verwarmen. Je beschikt misschien over een slimme thermostaat, maar dat helpt weinig als je huis langs ramen en deuren de warmte verliest. Hoe voorkom je nu eigenlijk dat je veel te veel moet verwarmen?

Onderzoek je warmtebronnen

Beschik je niet over een splinternieuwe woning, dan is het verstandig om je warmtebronnen eens grondig te onderzoeken. Check of je radiatoren nog naar behoren werken. Deze toestellen gaan niet eeuwig mee en vergen onderhoud. Soms is ze vervangen door nieuwe exemplaren simpelweg voordeliger, 

 

Uiteraard kun je ook voor vloerverwarming opteren, maar het kost aardig wat om dit te installeren. Je verdient dit wel terug op langere termijn, dus daar kun je eventueel rekening mee houden als je de aankoopprijs in overweging neemt. Zo overwin je elke winterprik

 

Houd rekening met de toekomst en een winterprik

 

Ben je trouwens toe aan renoveren of wil je je warmtevoorziening onder handen nemen, houd dan al rekening met een toekomstige winterprik. De transitie naar duurzame energie is ingezet en je moet dus over een aantal zaken grondig nadenken. Aardgas gaat op termijn verdwijnen, dus dat houd je maar al beter in het achterhoofd. Als je aanpassingen aan je woning dient de doen, denk dan wat verder in de toekomst. Het is onzinnig om kosten te blijven maken, je doet het maar beter gelijk toekomstgericht. 

 

Ga aan het isoleren om de winterprik tegen te gaan

 

Bij isoleren komt best wat kijken, maar je verdient het dubbel en dik terug. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie, het zijn maar enkele dingen die ervoor zorgen dat je de warmte regelt. en ze kosten niet eens veel Als je zelf een beetje handig bent, kun je bovendien een heel aantal dingen zelf doen. Zorg wel steeds voor voldoende ventilatie, want overisoleren heeft geen enkel nut.

 

Houd er in elk geval rekening mee dat besparen op je verbruik een combinatie is van heel wat factoren en dat enkel isoleren niet voldoende is. 

 

Vergelijk energietarieven

 

Naast de bovenstaande maatregelen wordt vaak één zaak vergeten. Het vergelijken van energietarieven. Weet dat je door over te stappen van energieleverancier honderden euro’s per jaar kan besparen. Met onze handige Tariefchecker vergelijk je deze tarieven in een handomdraai. Wist je trouwens dat jaarlijks je energietarieven vergelijken een must is? Wat je bespaart op je factuur, kun je bovendien investeren in bijkomende isolatie of andere oplossingen. Mooi meegenomen toch?