Koken gas elektriciteit

Toe aan een nieuwe keuken en wil je zo voordelig mogelijk koken zonder extra energie te verbruiken? Dat is verstandig! Wij geven je alvast even mee of je dan het best kiest voor koken op gas of maar beter met een elektrisch kookvuur aan de slag gaat. Het kan aardig wat schelen op je energiefactuur, wees daar maar zeker van.

 

Koken op gas

 

Koken op gas heeft een aantal voordelen. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is vaak een stuk voordeliger dan koken met elektriciteit. Gas is makkelijk om mee te koken en je kan de temperatuur uitstekend regelen, wat je vaak ook proeft. Topchefs zweren hier dan ook bij. Je kan snel het vuur hoger of lager schakelen en dat is essentieel in een professionele keuken. Bovendien verbruikt een gasvuur weinig. Uit onderzoeken blijkt dat koken op gas vaak maar de helft kost van koken op elektriciteit. Zijn er dan geen nadelen aan verbonden? Toch wel: de installatie is een stuk complexer en daar moet echt wel een specialist aan te pas komen. Je wil toch geen ongelukken met een slecht aangesloten gasinstallatie?

 

Quasi alle energieleverancier hebben gas in hun aanbod, dus hier moet je geen speciale zaken voor ondernemen. Uiteraard loont vergelijken. Op whttps://www.tariefchecker.be zet je alle leveranciers netjes naast elkaar en pik je er de voordeligste uit. Zo bespaar je nog meer op je verbruik.

 

Elektrisch koken

 

De traditionele elektrische kookplaat valt makkelijk te installeren en is dan ook nog in heel wat huishoudens te vinden. Vaak zijn deze kookplaten relatief goedkoop. Het nadeel is dat deze kookplaten traag opwarmen en traag afkoelen. Dit zorgt natuurlijk voor hogere energiekosten. Deze kookplaten worden dan ook minder en minder verkocht, want ook precies koken is op deze vuren moeilijk.

 

De keramische kookplaat is de verbeterde versie van de bovenstaande. Hier zijn de kookplaten vervangen door glasplaten. Esthetischer en makkelijker proper te maken. Deze platen gaan ook een stuk langer mee, maar blijven met een groot energieverbruik kampen.

 

Koken met inductie is dan ook aan een felle opmars bezig. Het geheel mag er dan quasi hetzelfde uitzien, de manier van opwarmen verschilt. Hier wordt gewerkt met magnetische velden, wat wil zeggen dat je potten en pannen worden opgewarmd door een magnetisch veld tussen uw pan en de kookplaat.

 

Met deze manier van koken werk je snel en gaat er bijna geen energie verloren. Het rendement van je vuur ligt op bijna 90%, terwijl dit bij een elektrisch vuur op 40% en bij gas op 60% ligt. Reken uit je besparing!

 

Inductiekookplaten zijn echter relatief duur in aankoop, vereisen aangepaste potten en pannen en vaak dient er ook een nieuwe elektriciteitsgroep voorzien te worden. Deze kosten heb je echter snel gerecupereerd op het verbruik. 

 

Bijkomend besparen?

 

Of je nu kiest voor gas of elektriciteit, besparen kan altijd. Vergelijk je energietarieven met Tariefchecker en betaal geen cent teveel. Je vergelijkt er heel eenvoudig alle leveranciers op de Belgische markt, kiest er de goedkoopste uit en stapt over. Besparingen tot honderden euro’s zijn mogelijk!