Brandstofcelverwarming is een bijzonder staaltje technologie. Niet alleen produceert dit toestel warmte, maar ook elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat je je met dit toestel van quasi je volledige stroomverbruik kunt voorzien, waardoor je energiekost stevig daalt.

 

Wat is brandstofcelverwarming?

 

Brandstofcelverwarming is een soort van warmtekrachtkoppeling die warmte en elektriciteit opwekt. Het toestel zet aardgas om in waterstof via een elektrochemisch proces. Omdat de zuurstof met waterstof reageert ontstaan warmte en stroom. Dit systeem vervangt je gasverwarming en kan perfect in je woning gebruikt worden in plaats van de conventionele gasverwarming.

 

Een brandstofcelverwarming doet twee dingen: je huis verwarmen en elektriciteit opwekken die je kan gebruiken. Logisch dus dat je gaat besparen op je energieverbruik, je bent immers voor een groot stuk zelfvoorzienend. Bovendien ben je milieuvriendelijk bezig en stoot je heel wat minder CO2 uit.

 

De voordelen op een rijtje

 

Eén toestel voor zowel energie als warmte

 

Brandstofcelverwarming wekt zowel energie als warmte op, waardoor je zelfvoorzienend wordt. Let wel, pas vanaf een bepaald verbruik wordt deze technologie interessant. Extra warmte wordt opgeslagen en vrij gegeven op piekmomenten, zo gaat er geen energie verloren.

 

Een hoog rendement

 

Brandstofcelverwarming zorgt voor een hoger rendement en doet je energierekening dalen.

 

Compact en stil

 

Hoewel je een hoogte nodig hebt van om en bij de twee meter, is de omvang van je verwarming al bij al beperkt. Bovendien maakt de installatie amper geluid, aangezien er geen bewegende delen nodig zijn.

 

Je wordt zelfvoorzienend

 

Terwijl de energieprijzen de pan uit swingen ben jij voor een groot stuk zelfvoorzienend. Je koopt heel wat minder energie aan, waardoor de prijsstijgingen grotendeels aan je voorbijgaan.

 

Amper CO2-uitstoot

 

Door de lage emissie is een brandstofcelverwarming amper belastend voor het milieu. Je produceert enkel water. In principe is dit water zelfs drinkbaar…

 

Stevige subsidies

 

Europa voorziet via het PACE-project een fikse subsidie voor dit type verwarming. Besparingen tot 10.000 euro zijn mogelijk op de installatie, wat toch mooi meegenomen is.

 

Wat kost een installatie?

 

Je moet een brandstofcelverwarming bekijken als een investering. In de loop der jaren ga je er immers heel wat door besparen. Reken toch maar op een bedrag van om en bij de 12.000 euro voor een installatie en dan zijn de subsidies er al afgetrokken. Een fikse kost, die echter wel met heel wat voordelen gepaard gaat.

 

Besparen op je energiefactuur zonder brandstofcelverwarming?

 

Vind je deze investering op het eerste gezicht wat pittig, weet dan dat je door je energietarieven te vergelijken en van leverancier te veranderen ook heel wat kan besparen. Vergelijk de tarieven van de leveranciers via Tariefchecker en bespaar honderden euro’s per jaar. Zo hoef je geen jaren te wachten tot je investering is terugverdiend.