De gasprijzen en elektriciteitsprijzen gaan nog steeds door het dak. En hoewel het warmer wordt en je minder of niet meer moet verwarmen, loont het toch de moeite om energie te besparen. Wij geven je alvast 5 tips mee hoe je energie kan besparen in de lente. 

 

Tip 1 l Hang je wasgoed buiten 

 

Drogen die je in de winter binnen, maar nu de temperaturen oplopen kan dit perfect buiten. Je hoeft je droogtrommel dus niet meer te gebruiken. Zet je wasrek buiten, hang je was te drogen en bespaar. Bovendien ruikt je was als het meezit ook nog een heerlijk lentefris. 

 

Tip 2 l Vang de zon 

 

Schuif die gordijnen open en laat het zonlicht je woning verwarmen. Bovendien hoe je minder kunstmatige verlichting te gebruiken, waardoor je ook weer bespaart. Let er ook op dat je je lichten altijd uitknipt en gebruik je toestellen niet, laat ze dan niet in sluimerstand staan. Elektrische toestellen verbruiken heel wat energie in standby. 

 

Tip 3 l Regel je thermostaat

 

De lente is het perfecte moment om je thermostaat opnieuw in te stellen. Je verwarming moet minder draaien dus het is tijd om de uren en temperaturen aan te passen. Laat je ketel wat minder vroeg aanslaan en bespaar fors op je energieverbruik. Weet dat ook een slimme thermostaat wonderen kan doen. Het vergt een investering, maar die verdien je dubbel en dik terug. 

 

Tip 4 l Een grondige lenteschoonmaak

 

Wie houdt er geen grondige lenteschoonmaak? Wel, vergeet de vriezer niet. Haal die helemaal leeg, gooi weg wat je niet meer nodig hebt en laat je vriezer volledig ontdooien. Het ijslaagje in je vriezer jaagt je verbruik fors de hoogte in dus zorg dat dit verdwijnt. Een laagje van 2 mm kan je verbruik al met 10% doen stijgen. 

 

Tip 5 l Evalueer je cv-ketel 

 

Een oude verwarmingsketel? Dan is dit het uitgelezen moment om deze te vervangen. Je hebt je verwarming minder nodig, de installateurs hebben wat meer tijd en jij bent er op tijd bij om de koude van de herfst en winter te trotseren. Moderne cv-ketels verbruiken een heel stuk minder dan oudere modellen en kunnen voor een flinke rendementswinst zorgen. 

 

Vergelijk je energietarief

 

Met deze tips kom je al een heel eind om energie besparen in de lente. De lente is uiteraard ook perfect geschikt om je energietarief eens te bekijken. Overschakelen naar de goedkoopste energieleverancier kan je heel wat opleveren. Bij Tariefchecker kan je alvast terecht voor een vergelijking en zorgen we ervoor dat je makkelijk kan overstappen. Het kost amper moeite en kan je honderden euro’s per jaar doen besparen.