De elektriciteitsprijzen zijn aanzienlijk duurder geworden dit jaar, dus mensen letten vaker op hun elektrische apparaten. Maar heb jij al aan jouw sluipverbruik gedacht? Het is zeer makkelijk om apparaten op stand-by te laten staan, denk maar aan jouw laptop of je TV. Met een simpele klik staan deze vlotjes weer aan. Maar welke weerslag heeft dit op jouw energieverbruik? 

 

Stand-by of stand-out? 

 

Wat is nu juist het verschil tussen jouw apparaten op stand-by of stand-out te plaatsen? Wel, stand-by betekent dat jouw apparaat wel nog stroom verbruikt ook al lijkt het uit te staan. Wanneer het op stand-out staat verbruikt jouw apparaat volledig geen elektriciteit meer, en kan dit dus geen weerslag hebben op jouw energiefactuur. 

 

We zijn er allemaal schuldig aan, je TV plaats je vaak in stand-by, jij gebruikt toch ook de knop op jouw afstandsbediening? Om je TV op stand-out te zetten moet je meestal naar de TV wandelen en die daar uitzetten. Met je computer net hetzelfde. Vaak heb je geen zin om bij jouw volgend gebruik naar het opstartscherm te staren, maar ook hier blijft jouw computer stroom verbruiken als je die niet volledig afsluit. De EU heeft wel een aantal regels die ervoor zorgen dat nieuwe apparaten in stand-by modus amper elektriciteit verbruiken. Dit geldt echter niet voor de oudere apparaten in jouw huis die misschien een grotere invloed hebben op je energierekening dan je denkt. 

 

Hoe kan ik mijn sluipverbruik inperken? 

 

Waarschijnlijk hebben we nu allemaal door hoeveel van onze apparaten iedere dag op stand-by staan maar wat kan je eraan doen? De meest voordehandliggende oplossing is natuurlijk telkens jouw apparaten uit het stopcontact halen. Maar is het haalbaar om dit iedere dag te doen? Misschien voor enkelen maar niet voor iedereen. Daarom is een bespaarstekker een goede oplossing voor de meeste gezinnen. Een bespaarstekker plaats je tussen het stopcontact en jouw apparaat, en die schakelt de stand-by modus van jouw apparaten uit. 

 

Deze kan je gebruiken op verschillende plaatsen in het huis. Denk aan jouw koffiemachine, de oude cd-speler, jouw computer. Al deze apparaten hun verbruik kan enorm getemperd worden door het plaatsen van een bespaarstekker. Let erop dat niet iedere bespaarstekker op dezelfde manier werkt, dus vraag zeker info in de winkel als je dit wilt aanschaffen. Zo bespaar je alvast stevig op je elektriciteitsprijs.