Verbruik energiefactuur

 

Uiteraard is het belangrijk om regelmatig te checken of je energietarief nog wel het voordeligste is op de markt, maar daarnaast kunnen een aantal kleine zaken je energierekening fors laten dalen. We lijsten alvast 5 tips op met een onmiddellijke impact op je energiefactuur.

Kies voor ledlampen

Hangen er nog een heleboel gloeilampen bij je thuis? Weet dan dat dit serieuze energievreters zijn. Nu de prijzen van de ledlampen in vrije val zijn is het moment aangebroken om je gloeilampen te vervangen. Ledlampen zijn nog altijd iets duurder, maar geen veel langer mee en zijn een pak zuiniger. 

Zet je verwarming wat lager en kies voor een programmeerbare thermostaat

Moet het in huis werkelijk om te puffen zijn of kan een extra trui misschien een oplossing bieden? De thermostaat een graadje minder zetten scheelt heel wat op het einde van het jaar in je afrekening. Maar liefst 66% van je totale energiebudget gaat naar verwarming, hier kan je dus heel wat rendementswinst realiseren!

Neem een douche in plaats van een bad

Het is al langer geweten, maar daarom niet minder waar: een douche nemen is een heel stuk voordeliger dan een bad. Ga nog een stapje verder en kies voor een  spaardouchekop! 40% minder verbruik en evenveel comfort. En moet je echt je tanden poetsen met warm water of lukt dat ook zonder?

Schakel je sluipverbruik uit

Je tv, je printer, je laptop,… Ze slorpen heel wat energie op, ook al gebruik je ze niet. Een stekkerdoos met een aan/uitknop kan hier een oplossing bieden. Zet je toestellen ook steeds volledig uit en laat ze niet in standby-modus staan.

Huishoudtoestellen zoals je wasmachine en droogkast gebruik je het efficiëntst met een automatische schakelklok. Zo is er pas stroom, wanneer je het toestel ook effectief gebruikt.

Manage je koelkast en diepvriezer

Deze 2 toestellen verbruiken dag en nacht en zijn goed voor 5% van je totale verbruik. Om ze zo efficiënt mogelijk in te zetten laat je je vriezer minstens 1 keer per jaar volledig ontdooien, zet je geen warme gerechten in je koelkast en schakel je deze uit als je langer dan 2 weken afwezig bent.

 

Uiteraard doe je er verstandig aan, om naast deze tips voor de voordeligste energieleverancier te kiezen. Deze leveranciers kan je met Tariefchecker perfect met elkaar vergelijken. Je zet er quasi alle leveranciers naast elkaar, kiest het voordeligste tarief en bespaart tot honderden euro’s. Waarom zou je het niet doen?