Energieleveranciers vergelijken met de beste user-interface: 3 korte how-to video’s

Energieleveranciers vergelijken is niet altijd evident. Hieronder vind je 3 video’s terug met alles wat belangrijk is om te vergelijken. We focussen op:

  • Personaliseren
  • Vergelijken
  • Filteren
  • Sorteren

De video’s duren elk plusminus 3 minuten, en tonen je wat je waar kan vinden, hoe je de berekeningen kan personaliseren en hoe je de resultaten kan filteren.
Zo ben je zeker dat energieleveranciers vergelijken met tariefchecker tot de beste keuze leidt.

Energieleveranciers vergelijken: 4 eenvoudige stappen

Stap 1: elektriciteit, gas en de postcode

Stap 1 vraagt je de postcode en biedt je de mogelijkheid om gas uit te schakelen als dat niet van toepassing zou zijn.
Met de postcode bepalen we wie jouw netbeheerder is. De netbeheerder bepaalt namelijk de netkosten (transport en distributie) en is een belangrijke component bij het bepalen van de totaalprijs:

  • voor elektriciteit bedraagt die 30 tot 45% van de gehele factuur
  • voor gas bedraagt die iets minder, 20 tot 35% van de factuur

De reden dat dat daar zoveel speling op zit is de variatie van de netkosten per netbeheerder. De regionale regulatoren keuren de tarieven wel goed, maar zij zijn in functie van de kosten van die netbeheerder en dus verschillend voor elk van hen.

Stap 2: vergelijking van de energieleveranciers

Van zodra we de postcode kennen presenteren we je resultaten op basis van gemiddelde volumes. Hoe je die volumes kan aanpassen leer je in tutorial #2: personaliseren van de berekening. Geen paniek, alles staat op je factuur. Als je die nog niet bij de hand hebt is het misschien handig die er even bij te nemen.

In tutorial #3: filtering van de resultaten tonen we welke filters je allemaal kan gebruiken voor het energieleveranciers vergelijken. Op deze manier worden niet alleen de berekeningen maar ook de getoonde resultaten afgestemd op jouw profiel.

Stap #3: productinformatie

De essentie van de productinformatie wordt reeds getoond in stap 2, maar wie de details wil nalezen, of verschillende aanbiedingen naast elkaar vergelijken kan dat door op ‘alle productdetails’ of op de naam van het product te klikken. Wat waar juist staat wordt uitgelegd in tutorials #4: productdetails.

Stap #4: Contract bevestigen

Nadat je klaar bent met energieleveranciers vergelijken klik je op ‘kiezen’. Zo bevestig je jouw keuze in de laatste stap op tariefchecker. Nadat we jouw gegevens hebben geregistreerd brengen we je rechtstreeks naar de website van jouw keuze: zo heb je recht op de eventuele exclusieve kortingen en kun je de administratie van jouw contract afronden. Daarvoor heb je enkel gegevens nodig die op je factuur staan. Klik hier voor meer info.

Tutorial #2: Berekening personaliseren om correct energieleveranciers te vergelijken


In deze tweede tutorial licht ik het kader links boven toe: jouw metertype en verbruik die ervoor zorgen dat de prijsberekening op jouw profiel is gemaakt. Al deze gegevens staan op de factuur. Heb je de factuur niet bij de hand, dan kan je werken met gemiddelde verbruiken volgens het aantal bewoners.

Tariefchecker past die automatisch aan als je het aantal inwoners aanpast.

De tutorial toont je hoe je enkelvoudige meters van dubbelvoudige meters kan onderscheiden (de eerste heeft maar een verbruik, de andere spreekt over dag of nachtverbruik) en waar op de factuur je je historische verbruiken kan aflezen.

Geef zeker ook je huidige leverancier op. Veel kortingen en promoties worden enkel toegekend aan nieuwe klanten, dus dat kan het beeld enigszins verdraaien als je huidige leverancier niet staat opgegeven.

Tot slot wordt je emailadres gevraagd. Als je dat opgeeft bewaren wij je verbruik zodat je een volgende keer veel sneller kan de energieleveranciers vergelijken.

Tutorial #3: Filter de resultaten volgens jouw voorkeuren


De laatste video toont je hoe je de resultaten kan aanpassen volgens jouw voorkeuren, nadat de berekeningen al volgens jouw profiel werden opgesteld.

Weergave resultaten

Je kan kiezen om al dan niet gas en elektriciteit bij dezelfde energieleverancier te vergelijken. Qua administratie is het eenvoudiger om dezelfde te kiezen, maar soms is er wel een prijsvoordeel om dat niet te doen.

Prijzen per maand of per jaar

Het bedrag dat je momenteel het beste kent is ongetwijfeld je maandelijks voorschotbedrag. Om dat te kunnen vergelijken met de nieuwe berekening kan je ervoor kiezen om met prijzen per maand de energieleveranciers te vergelijken. Opgepast, je huidige voorschotbedrag is niet gegarandeerd correct (de werkelijke kosten kunnen zowel hoger als lager zijn) en aangezien energiekosten steeds de neiging hebben te stijgen is het vaak een onderschatting.

Geschatte besparing

Energieleveranciers vergelijken doe je in de eerste plaats om te besparen. Zoals hierboven aangehaald is zo’n berekening zelden of nooit helemaal correct, maar vaak geeft ze wel een indicatie. Als je recent een afrekening hebt gekregen kan je de jaarfactuur daarvan gebruiken (vaak de beste benadering), of anders kun je de nieuwe energieleveranciers vergelijken met je huidige voorschotbedrag.

Resultaten filteren en ‘ik zoek’

Tot slot bevindt zich in de groene blok een aantal kleinere selecties. De criteria die gebruikt zijn worden bovenaan de resultaten expliciet vermeld. Wie zijn eigen selectie energieleveranciers wil maken kan dat doen met de verschillende filters onderaan de groene blok.

In een volgende post zal ik aan de hand van een 4e tutorial beschrijven op welke productdetails men moet letten bij het energieleveranciers vergelijken.

Zin gekregen om aan de slag te gaan? Energieleveranciers vergelijken doe je bij Tariefchecker.