Volgend jaar wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Een ingrijpende wijziging van onze energiefactuur. De berekening van je netkosten zullen dan gebaseerd worden op je piekverbruik. De kans is dan ook groot dat je op een andere manier met je energieverbruik zal moeten omgaan. Bovendien kan het je een flinke duit meer kosten. 

Gespreid verbruiken is de boodschap

Meer elektrische voertuigen, warmtepompen, … Ons distributienet is steeds meer onderhevig aan stevige piekbelastingen. Om dat aan te kunnen zijn investeringen nodig. De VREG wil deze pieken in de toekomst liever vermijden of alvast stevig inperken. Het capaciteitstarief is daarbij een belangrijk instrument. Dit tarief is van toepassing op de netkosten, die ongeveer vijfentwintig procent van de energiefactuur bedragen. 

Maandpiek als basis van capaciteitstarief

Als vertrekbasis wordt de maandpiek genomen. Dit is het hoogste verbruik gedurende een kwartier in een maand. De laatste twaalf maandpieken bepalen voortaan de netkosten. Een stevige maandpiek kan je netkosten aardig de hoogte injagen. Je verbruik spreiden is toekomstgericht verstandig. 

De manier waarop je je energie verbruikt zal in de toekomst een groot verschil maken op je energiefactuur. Simulaties tonen aan dat zowat 60% van de gezinnen minder zullen gaan betalen of hun factuur met maximaal tien procent zullen zien toenemen. Grote verbruikers die er in slagen hun energieverbruik te spreiden doen het meeste voordeel. De totale afname wordt immers niet langer in rekening genomen. Mensen met een tweede verblijf en mensen die verwarmen met accumulatieradiatoren lijken dan weer de grootste dupe te zijn. 

Nog geen digitale meter? 

Mensen met een analoge meter betalen een vaste jaarlijkse bijdrage, want deze meter kan geen verbruikspieken meten. Dit tarief komt overeen met de minimale bijdrage van gezinnen die wel een digitale meter hebben.  Daarnaast betalen eigenaars van een analoge meter een deel van de kosten per kilowattuur (kWh) aan een hoger tarief dan klanten met een digitale meter.Grote verschillen worden er tussen beide groepen niet verwacht. 

Uitrol voorzien midden volgend jaar

De uitrol is in principe voorzien voor 1 januari 2022, maar zowel Fluvius als Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vroegen al uitstel. Momenteel wordt er gemikt op 1 juli 2022.