zonnepanelen

Eigenaar van zonnepanelen met een digitale meter, dan ontkom je niet aan de stijgende energieprijzen bij de energieleveranciers. Hoe meer stroom je van het net haalt, hoe meer je betaalt aan de energieleveranciers. Het goede nieuws is wel dat het teveel aan elektriciteit duurder kunt verkopen. Al is die prijs een stuk lager dan de afnameprijs.

Prijzen voor eigenaar zonnepanelen evolueren mee

Heel wat mensen willen met de torenhoge prijzen bij de energieleveranciers zonnepanelen. Zonnepanelen bieden voor een deel bescherming. Als ze energie produceren en deze onmiddellijk verbruiken, dan moeten ze niet bij hun energieleverancier aankloppen. Bovendien krijgen ze voor hun overtollige elektriciteit meer betaald, omdat de terugleveringstarieven mee de marktprijs volgt.

Samenzitten met energieleveranciers over terugleveringstarief

Heel wat gezinnen beschikken momenteel echter nog niet over een digitale meter en dit zal ook nog een tijdje duren. Als je echter na 1 januari hebt beslist om zonnepanelen te laten plaatsen, dan moet je er de installatie van een digitale meter bijnemen. Op dat moment kun je overtollige stroom niet zomaar meer op het net zetten. Er moet met de energieleveranciers rond tafel gezeten worden om een contract af te sluiten om de overtollige zonnestroom te verkopen. Doe je dat niet, dan ben je de geleverde stroom kwijt.

Let wel, er zit bij de energieleveranciers een verschil tussen de tarieven voor de aankoop en de verkoop. Het verschil tussen beide is aanzienlijk. De terugleveringstarieven liggen gemiddeld zo’n 5 keer lager als de afnametarieven. Aangezien beide zowat dezelfde marktbeweging volgens is de kans klein dat het verschil nog gaat toenemen. Afhankelijk van het contract dat afgesloten wordt met de energieleveranciers, kunnen er wel verschillen voorkomen.

Ook bij terugleveringscontracten kan bij de energieleveranciers gekozen worden voor een vast en variabel contract al is de keuze niet vrij. Het type contract is gekoppeld aan het afnamecontract. Ze zijn beide ofwel vast, ofwel variabel. Slecht een heel klein deel van het aanbod van de energieleveranciers laat een verschil toe.

Beter een variabel energiecontract afsluiten

Heel wat analisten raden nu aan een variabel contract af te sluiten bij de energieleveranciers. Als je dit een variabel afnamecontract, nu kunt koppelen met een vast terugleveringscontract, dan is de kans groot dat je op termijn dubbel wint.

Wat wettelijk wel mogelijk is, is om een afnamecontract van de ene energieleverancier, te combineren met een terugleveringscontract van een andere. Maar in de praktijk is dit beperkt en vormt enkel Engie een uitzondering.

Altijd het voordeligste energiecontract bij de energieleveranciers?

Wil je altijd zeker zijn van de laagste prijs voor de aankoop van je energie? Dan kun je de tarieven vergelijken via Tariefchecker. Op die manier ben je altijd zeker van het laagste energietarief.