Zonnepanelen ja of nee? Tot 31 december vorig jaar had je recht op een terugdraaiende teller, waardoor het niet uitmaakte wanneer je verbruikt of produceert. Alles werd op jaarbasis bekeken en vervolgens verrekend. Had je dan evenveel geproduceerd dan verbruikt, dan kreeg je een nulfactuur en was de kous af. 

Vanaf 1 januari wordt het verbruik echter apart gemeten en aangerekend op je factuur. Langs de andere kant ontvang je ook geld voor de productie die je opwekt met je zonnepanelen. Echter, het geld dat je krijgt voor je stroom, kan 2 tot 3 keer minder zijn dan de kostprijs van de stroom die je verbruikt. Je moet wel geen prosumententarief meer betalen, maar het scheelt tot aardig wat. 

Het nieuwe systeem werd al gelanceerd in 2019, maar er werd een overgangsmaatregel voorzien, waarbij je nog voor een terugdraaiende teller kon kiezen tot eind 2020 en zo 15 jaar lang genieten van de terugdraaiende teller. Deze wetgeving werd echter vernietigd door het Grondwettelijk Hof voor iedereen met zonnepanelen. Dus ook voor mensen die al voor 2019 zonnepanelen hadden. 

Ondertussen is er wel een ‘nieuwe’ compensatieregeling in het leven geroepen. 

Wat is het gevolg voor mensen met zonnepanelen? 

Wel, dat hangt af van het verbruik en de productie. Sommige doen er voordeel mee, anderen hebben een nadeel. Belangrijk om weten ook dat deze regeling enkel geldt voor mensen met een digitale meter. Zonder deze meter kan het energieverbruik immers niet apart gemeten worden. 

De digitale meter …

Heb je momenteel zonnepanelen en nog een analoge meter? Wel, je kunt in principe een digitale meter niet weigeren, want het is opgenomen in een decreet dat iedereen een digitale meter krijgt. In de praktijk kun je nog wel aangeven nog even te willen wachten met het te laten installeren van een exemplaar. 

Ervaar je sowieso nadeel? 

Nee, blijkt uit bovenstaande. Voor heel wat gezinnen is er een financieel voordeel. Het wegvallen van het prosumententarief compenseert immers het verschil. Verbruik je in de winter veel energie en produceer je in de zomer veel, dan kan het wel in je nadeel spelen. Zeker als je gebruik maakt van een warmtepomp ervaar je meer dan waarschijnlijk een nadeel.

Speelt de keuze van mijn energieleverancier een rol? 

Zeer zeer. Genoot je voordien van een nulverbruik dan speelde energieleverancier geen rol. Nu wordt het zeker belangrijk om met de voordeligste energieleverancier in zee te gaan. De verschillen qua aanrekening voor het verbruik en wat je krijgt voor je energie, kunnen immers groot zijn.

De tarieven vergelijken? Daar zijn we er natuurlijk voor bij Tariefchecker. Weet trouwens dat er momenteel 5 leveranciers zijn waar je je energie aan kan verkopen: Engie, Eneco, Lampiris, Bolt en Luminus.