De prijs van elektriciteit gaat door het dak en de prijs van gas moet er niet voor onderdoen. Deze hoge prijzen hebben ook een impact op de windmolenparken, die ontvangen 177 miljoen euro minder aan steun voor hun stroom. Dat geld wordt vervolgens ingezet om de energiefactuur te helpen verlagen. Ook al blijft het een doekje voor het bloeden. 

 

De hoge prijzen beroeren de regering. Een verlaging van de BTW op energie ligt op tafel, maar een verlaging naar 6% btw zou jaarlijks zo’n 800 à 850 miljoen kosten voor elektriciteit en zo’n 590 miljoen euro voor gas. De factuur zou zo al snel oplopen tot 1,6 miljard euro, wat met de zorgelijke schuldgraad van België geen evidentie is, de federale begroting zit immers al stevig in het rood. Vooral Open VLD zet de hakken in het zand en wil geen geld uitdelen dat er niet is. 

 

Ook een slimme btw-verlaging, waarbij het lagere tarief wordt gecompenseerd met hoger accijnzen wanneer de energieprijzen weer dalen, stuit op weerstand. Een btw-verlaging zou sowieso meer opleveren. Enkele organisatie, onder meer Unizo liggen ook dwars bij de compensatie. Zij vrezen op te draaien voor de compenserend accijnzen. Zij gaan er vanuit dat vooral KMO’s en zelfstandigen zullen moeten opdraaien voor de hogere accijnzen. 

 

Tijdelijke btw-verlaging op komst 

 

Toch lijkt de tijdelijke btw-verlaging op komst. Een bijkomende troef is dat nu ook de windmolenparken op zee hun steentje kunnen bijdragen. De steun aan nieuwe windparken wordt immers berekend op basis van de energieprijzen. Nu deze pieken moet de overheid heel wat minder steun uitdelen aan de uitbaters van deze windmolenparken. De regering zou zo’n 177 miljoen euro besparen. Minister Van der Straeten wil deze middelen alvast inzetten om de energiefactuur te verlagen. 

 

Hoewel deze meevaller helpt is het ruim onvoldoende om de energiefactuur onder controle te krijgen. De minister lanceerde dan ook een bijkomend voorstel op tafel waarbij enkel de btw op elektriciteit wordt verlaagd, terwijl deze van gas onaangeroerd blijft. Ook de verlenging van het sociaal tarief zou voor heel het jaar gaan gelden.