Geen verhoging van de energiefactuur? Het blijkt voor onze overheden zowat een onmogelijke opdracht. Recent werd op federaal niveau de bijdrage voor de windmolenparken op zee met een derde verhoogd. Reken maar dat je dit weer zult merken aan je energiefactuur. Windmolenparken mogen dan wel duurzaam zijn, blijkbaar moet de kost wel doorgerekend worden … 

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is alvast niet te spreken over deze stiekeme verhoging. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten wijst er echter op dat dit een beslissing is van de vorige regering. 

Stiekeme verhoging door aanleg windmolenparken

De verhoging zit verstopt in de zogenaamde groenestroomcertificaten. Het is de heffing voor de certificaten van de offshore windmolenparken die nu opgetrokken wordt. Deze heffing zit ergens verstopt in het kluwen aan taksen en heffingen op je energiefactuur. Deze jaarlijkse taks wordt jaarlijks herbekeken en nu dus fors verhoogd. Procentueel werd een stijging van 30% doorgevoerd, wat voor een gemiddeld gezin op een verhoging van om en bij de 11 euro komt. Ook bedrijven mogen zich aan een verhoging verwachten, al valt daar moeilijker te berekenen hoeveel deze exact zal bedragen. 

De reden van de verhoging is de recente toename van het aantal windmolenparken. Recent kwam er 3 bij en werd de eerste windmolenzone voor de kust volledig in gebruik genomen. De Vlaamse overheid is alvast not amused met deze verhoging. 

Energiekost in lijn met buurlanden brengen 

Toekomstgericht is het plan alvast om geen subsidies meer toe te kennen aan nieuwe windmolenparken. Midden 2023 moet duidelijk worden of dit kan. Indien dit het geval is, zal er voor nieuwe windmolenparken alvast geen vergoeding meer gevraagd moeten worden. Verder wordt er ook op federaal niveau aan een energienorm gewerkt, een betaling die zegt dat de factuur niet sneller mag stijgen dan in de buurlanden. Wij zijn alvast benieuwd … 

Bespaar nu met Tariefchecker

Toch je energiefactuur drukken? Vergelijk vandaag nog via Tariefchecker je energietarief en stap over naar de voordeligste energieleverancier. Op die manier kun je tientallen euro’s per jaar of meer besparen.