Kerncentrale Doel

Onze kerncentrales in Doel lijken wel een nooit eindigend verhaal van vertragingen en mankementen. De kerncentrales van Doel 1 en 2 zullen weer later dan voorzien opgestart worden. Al lijkt er deze keer wel een valabele reden voor, de coronacrisis heeft immers roet in het eten gegooid.

De nodige problemen in de kerncentrales in Doel de afgelopen jaren

Een tijd geleden werden de kerncentrales Doel 1 en 2 stilgelegd om werken uit te voeren. Dit met als doel de kerncentrales nog tien jaar langer operationeel te houden. De voorbije jaren hadden ze immers met heel wat problemen te kampen en waren ze meermaals langer buiten strijd. Normaal gezien moest Doel 2 op donderdag 23 april weer opstarten, maar dat is niet gebeurd. Ook de opstart van Doel 1 die op 15 mei zou opgestart worden, werd verlaat naar eind juni. 

De reden? Door de coronamaatregelen en de bijhorende regels van social distancing is slechts een derde van de medewerkers aan de slag. Volgens Engie ligt daar de reden van de vertraging en werd besloten de planning aan te passen. Volgens woordvoerster Hellen Smeets moeten er nog een aantal testen uitgevoerd worden op de meetsystemen en op de turbine van Doel 2. Pas als deze achter de rug zijn, kan de kerncentrale weer open. 

Engie onder vuur

Een ramp hoeft dit in deze periode niet te beteken, want Engie kreeg de voorbije weken al heel wat kritiek te slikken. Ze besloten immers om de kerncentrales in Doel verder te laten draaien tijdens de coronacrisis, terwijl wind en zon heel wat elektriciteit opwekten. Het overaanbod zorgde zelfs voor negatieve energieprijzen op de markten en de windenergieparken op zee moesten uitgeschakeld worden. Er werd geopperd dat Engie zo de concurrentie een klap wou toebrengen. 

 

Bron: De Standaard.