De regering nam al een heel aantal maatregelen om de energiekosten te verlichten. Hoewel energieleveranciers vergelijken nog steeds loont, zijn er nog heel wat andere maatregelen genomen. Wij zetten ze even voor je op een rijtje. 

 

Al begin februari besliste de federale regering over een tijdelijke btw-verlaging naar 6%. Daar kwam ook nog een verwarmingspremie van 100 euro bovenop. Bovendien werd het sociaal tarief verlengd. Ondertussen zijn de energieprijzen niet gezakte en pieken ze op een niveau dat zo’n 6 keer hoger ligt dan vorig jaar. 

 

Deze maatregelen werden alvast genomen: 

 

 • BTW-verlaging voor elektriciteit naar 6%
  Deze ging in op 1 maart en loopt tot 30 september van dit jaar. De impact merk je dus pas op je voorschotfactuur van april. Rekening houdend met een gemiddelde elektriciteitsfactuur, kan je dit zo’n 108 euro doen besparen.

 • BTW-verlaging voor gas naar 6%
  Deze gaat in op 1 april en loopt ook tot 30 september. Reken hier als gemiddeld gezin op een besparing van zo’n 70 euro.

 • Verwarmingspremie van 100 euro per elektriciteitsaansluiting
  Dit bedrag krijg je berekend op een voorschotfactuur of afrekeningsfactuur. Dit zal ergens tussen 18 april en 31 juli gebeuren. Voor tweede verblijven is deze premie niet van toepassing.

 • Stookoliecheque van 200 euro
  Deze premie komt bovenop de verwarmingspremie. Er zijn nog geen verdere details bekend over de toekenning.

 • Verlening van de uitbreiding van het sociaal tarief
  Dit tarief is in België bij iedere energieleverancier hetzelfde. De doelgroep werd al begin vorig jaar uitgebreid. Hierdoor genieten sinds februari 2021 heel wat meer mensen van een sociaal tarief. Deze tijdelijke maatregel werd al verlengd tot 30 september. Dan zal dit opnieuw geëvalueerd worden. 

 

Energie vergelijken blijft lonen


Het vergelijken van energietarieven blijft ook ondanks de bovenstaande maatregelen heel nuttig. Je kunt alsnog fiks besparen door de tarieven van de energieleveranciers te vergelijken. Bij Tariefchecker maken we je dat zo makkelijk mogelijk.