Stekker

Elektrische fietsen of e-bikes veroveren steeds meer terrein. In 2020 werden er zowat 200.000 elektrische fietsen verkocht. Maar wat kost het opladen van een elektrische fiets je eigenlijk en telt dit door op je energiefactuur? 

 

De voordelen van de elektrische fiets 

 

Voor wie minder fit is of net iets langere afstanden moet overbruggen biedt de elektrische fiets een welgekomen oplossing. Het is dan ook een milieuvriendelijk alternatief voor woon-werkverkeer. Meer en meer e-bikes gaan vandaag de dag van de hand, maar heel weinig mensen staan stil bij wat het opladen van een elektrische fiets kost. 

 

Zelf je verbruikskosten berekenen

 

Om de kosten van het opladen van je elektrische fiets te berekenen moet je met 3 aspecten rekening houden: 

 

  • De spanning, uitgedrukt in Volt 
  • De ladingscapaciteit, uitgedrukt in ampère-uur. Dit getal bepaalt hoelang de batterij meegaat
  • De kostprijs van je elektriciteit per kilowattuur. Dit bedrag varieert per energieleverancier en energiecontract. 

 

De eerste twee vind je op de batterij van je elektrische fiets of in de handleiding. De ladingscapaciteit van de batterij wordt meestal al uitgedrukt in wattuur. 

 

Op de eerste twee heb je als fietser weinig vat, maar de energieprijs kan je wel sturen. Kies je voor de goedkoopste energieleverancier, dan gaat het opladen van je elektrische fiets je alvast minder kosten. 

 

De gemiddelde kostprijs 

 

Gaan we uit van enkele gemiddelde berekeningen, dan mag je er ongeveer vanuit gaan dat een herlaadbeurt je ongeveer 10 eurocent kost. Zeker geen bedrag om steil van achterover te vallen. Laad je je accu dus zo’n 150 keer per jaar op, dan ben je 15 euro kwijt. Geen geld eigenlijk en het besparingspotentieel is dan ook klein. Bekijken we het verbruik van de speedelec dan komen we op ongeveer 32,5 euro per uur, wat nog steeds behapbaar is. 

 

Opladen van de elektrische fiets behapbaar

 

Hoewel voor het voordeligste energiecontract kiezen en energieleveranciers vergelijken altijd loont, is het besparingspotentieel bij elektrische fietsen eerder beperkt. Het besparingspotentieel bij het opladen van elektrische fietsen is maar enkele euro’s per jaar.