Dak met zonnepanelen

Dat er over het prosumententarief zowel in Vlaanderen als in Wallonië heel wat te doen is, bleek al uit dit eerder artikel. De storm is nog niet gaan liggen, althans in Wallonië toch niet. Daar heeft de MR immers een verzoek ingediend om het prosumententarief, wat al in voege is in Vlaanderen, tot 2025 uit te stellen. Een nieuwe wending in het verhaal. 

 

MR wil prosumententarief op lange baan schuiven

 

Door het indienen van een decreetvoorstel wil de MR de Waalse energieregulator CWaPE dwingen om het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen uit te stellen tot 2025. In principe is de invoering van dit tarief voorzien vanaf 1 januari 2020, maar nu is het nog maar de vraag of dit effectief het geval gaat zijn. 

 

Energieprijs omhoog door invoeren prosumententarief

 

Deze demarche van MR is een beetje bizar, want de MR maakt deel uit van de Waalse regering en die hadden al een ontwerpdecreet klaar dat een uitstel van 5 jaar moet mogelijk maken. Dit was immers afgesproken tussen de PS, MR en Ecolo. Waarom dan toch deze stap? Wel, de door Ecolo-minister Philippe Henry uitgewerkte tekst die nu voor advies naar de Raad van State, stelt dat de beslissing van de regulator geen betekenisvolle negatieve impact mag hebben op de prijzen. Nu blijkt echter de de energiefactuur voor installaties van 3,5 KWe stijgen met 234 tot 346 euro per jaar, meteen de reden dat MR nu actie onderneemt. 

 

Ondertussen in Vlaanderen 

 

Hoe zit het nu eigenlijk met het prosumententarief in Vlaanderen? Het prosumententarief werd eind 2014 ingevoerd in Vlaanderen door de VREG. Voor die datum betaalden de prosumenten – de eigenaars van zonnepanelen, die tegelijk elektriciteit produceren (producenten) en consumeren (consumenten) – niet voor hun gebruik van het netwerk. Vandaar de introductie van het prosumententarief, een forfaitaire prijs. De invoering van de digitale meters brengen daar echter verandering in. Daar schreven we al over in het volgende artikel.