Dure energieprijzen

Zoals je al meermaals hebben aangegeven: het zijn de distributienettarieven die onze energiefactuur de hoogte injagen. De VREG lijkt dit alvast aan te gaan pakken. Zo mag distributienetbedrijf Fluvius, volgend jaar alvast 140 miljoen euro minder doorrekenen aan de klanten. Een actie waarmee de VREG een duidelijk signaal geeft. Een gemiddeld gezin in Vlaanderen zou zo’n 16 euro besparen op het elektriciteitsfactuur. Aardgas zal dan weer net iets duurder worden. 

Distributienettarieven wegen door

Momenteel maken de distributienettarieven zo’n 34% uit van de totale elektriciteitsfactuur. Dit staat gelijk met een gemiddelde van 382 euro; Voor aardgas gaat het om zo’n 25% van de totale factuur, goed voor 305 euro. Waarvoor dit geld dient? Dit bedrag met distributienetbeheerder Fluvius in staat stellen om het elektriciteit- en gasnet aan te leggen en te onderhouden. 

Kosten in dalende lijn 

De distributienettarieven zitten nu al 4 jaar in dalende lijn. Waar er in 2017 nog meer dan 2 miljard aangerekend werd, is dit nu nog maar 1,5 miljard euro. In vier jaar tijd gingen de distributienettarieven zo’n 23% lager. Voor gas bleef het aandeel van de nettarieven in de totale energiefactuur stabiel. 

Fluvius niet gelukkig 

Fluvius is alvast niet opgezet met de verminderde tegemoetkoming voor de kosten van het stroomnetbeheer. De directie verzette zich al meermaals tegen de daling. Ook de opgelegde efficiëntiewinsten na de integratie van Eandis en Infrax botsen op ongenoegen. De VREG verwacht dat het fusiebedrijf tegen 2024 een recurrente kostenbesparing van 150 miljoen euro realiseert, wat volgens de directie onhaalbaar is. 

Meer besparen? 

De komende jaren zul je de vruchten kunnen plukken van de dalende distributienettarieven, maar wil je nog extra besparen? Uit tal van bevragingen blijkt dat we met zijn allen nog heel wat kunnen besparen door te switchen van energieleverancier. Bij Tariefchecker maken we dat zo makkelijk mogelijk. Je kunt in één klap de prijzen van energieleveranciers vergelijken en wij regelen de overstap. Zo profiteer je twee keer en zie je je energiefactuur zienderogen dalen.