Nu het ernaar uitziet dat binnen afzienbare tijd de kerncentrales ook effectief de deuren gaan sluiten, is er bijkomende nood aan gascentrales. Een ontwikkeling die de Vlaamse werkgeversorganisatie zorgen baart. Zij vrezen immers dat het steunmechanisme van de overheid voor de gascentrales, de energiefactuur zal doen oplopen. Ze dringen dan ook aan op een federale energienorm. 

Energiefactuur hoger dan in buurlanden 

De experts van Voka gingen met de facturen aan de slag en kwamen tot de conclusie dat de energiefacturen in ons land nu al in de top drie van de bedrijfskosten staat. Voka vreest dat dit bedrag enkel maar zal oplopen, wat onze concurrentiepositie ten opzichte van de buurlanden benadeelt. Voka pleit dan ook voor een energienorm, vergelijkbaar met de loonnorm. Deze norm moet ervoor zorgen dat de energieprijzen in ons land niet sneller stijgen dan in onze buurlanden. 

Maken gascentrales energie duurder? 

Het feit dat we ambitieuzer worden op het vlak van klimaat gaat volgens de werkgeversorganisatie gepaard met een hogere prijs. De distributienettarieven – die het merendeel van de energiefactuur uitmaken – zouden kunnen stijgen en ook het ondersteuningssysteem voor de gascentrales gaat geld kosten. Deze toeslag werd in het leven geroepen om de bevoorradingszekerheid te waarborgen, maar kan wel leiden tot hogere facturen. 

Energienorm zorgt voor zekerheid

In het federale regeerakkoord is er alvast een energienorm opgenomen, zoals die ook in Vlaanderen bestaat. Trouwens ook voor gezinnen geldt de regel dat het energietarief niet sneller mag stijgen dan in de buurlanden. Er is een akkoord dat de energiefactuur eventuele stijgingen, gecompenseerd worden door andere heffingen te schrappen. Of dat ook in de toekomst hard gemaakt wordt, moet nog blijken …