We moeten met zijn allen minder energie gaan verbruiken en het energieverbruik drukken, ook KMO’s ontsnappen er niet aan. Recent verplichtte de Vlaamse regering zowat duizend Vlaamse KMO’s een energieaudit te laten uitvoeren. De efficiëntste maatregelen die uit het rapport komen, moeten ook effectief uitgevoerd worden. 

 

Wil om energieverbruik te doen dalen neemt af

 

Vandaag de dag moeten enkele grote energie-intensieve bedrijven zich verplicht met energiebeheer bezig houden. KMO’s kennen geen verplichtingen en blijken in de praktijk vaak ook niet wakker te liggen van hun energieverbruik. Bezuinigen op de energiefactuur blijkt helemaal geen prioriteit. Uit een enquête van de Vreg blijkt zelfs dat de bereidheid om te investeren in energiebesparing de jongste jaren afneemt. 

 

Verplicht uitvoeren van maatregelen met onmiddellijk rendement 

 

Om daar verandering in te brengen, heeft de Vlaamse regering beslist bijkomende verplichtingen op te leggen. Bedrijven met een primair energieverbruik tussen 13,9 en 27,8 gigawattuur (GWh) zullen een energieaudit moeten laten uit­voeren, waarna ze energie­besparende maatregelen op maat ontvangen. De maatregelen met een verwacht rendement van 15 procent en meer moeten daarna ook uitgevoerd worden. Ook grote bedrijven die al een audit moeten laten uitvoeren, zullen de meest interessante oplossingen nu ook effectief moeten uitvoeren. 

 

Kmo’s met een iets lager verbruik, moeten dan weer een energiebalans opstellen. Dit om inzicht te krijgen in hun energieverbruik. De maat­regelen die in minder dan drie jaar terug­verdiend zijn, de zogenaamde ‘no- regret’-maatregelen, moeten ze verplicht uitvoeren. Vaak gaat het om betrekkelijk kleine aanpassingen. 

 

Enorm besparingspotentieel op energieverbruik

 

Het besparingspotentieel bij de bedrijven is enorm, volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. De regering wil ook bedrijven die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is ondersteunen.

 

Tegen het einde van het jaar zou de maatregel ook effectief in werking moeten treden. Deze maatregel past trouwens in een Europese verplichting die een verscherpte regelgeving over het energieverbruik oplegt.